Za loupež hrozí muži až deset let za mřížemi

Z Ostrova přijel dělat na Štědrý den problémy do Mariánských Lázní. Nejprve jel autem, které nebylo jeho, ale majitel o „zapůjčení“ nevěděl. Navíc jím poškodil další vozidlo, a když se druhý řidič bránil, napadl ho. Při dechové zkoušce policisté zjistili, že jezdil pod vlivem alkoholu. Tím to však neskončilo. V neděli 6. ledna muž opět řádil Mariánských Lázních v jednom z paneláků. Zazvonil u dveří jednatřicetiletého muže, kterého znal od vidění. Po něm chtěl pod pohrůžkou vydat různé věci v hodnotě téměř sedm tisíc korun. Teď si v případě odsouzení může posedět za mřížemi až deset let.

Hned ze čtyř přečinů a jednoho zvlášť závažného zločinu obvinili chebští kriminalisté šestatřicetiletého muže z Ostrova.

Ten měl 24. prosince minulého roku, řídit v Mariánských Lázních osobní automobil. „Od vozidla měl muž klíče, jelikož ho v minulosti se souhlasem majitele využíval. Tentokrát se ale do ulic lázeňského města vydal, aniž by o tom majitel věděl,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „V odpoledních hodinách měl při předjíždění poškodit jiné vozidlo, ale nehodu neřešil a pokračoval dál v jízdě. Z tohoto důvodu ho měl řidič poškozeného vozidla pronásledovat a v ulici Chebská zastavit. Po vystoupení z vozidla ale měl šestatřicetiletý muž okamžitě řidiče poškozeného vozidla fyzicky napadnout úderem pěstí do hlavy. Dalšímu útoku už zabránili policisté z obvodního oddělení Mariánské Lázně, kteří na místo okamžitě dorazili,“ upřesnil. Poté bylo navíc zjištěno, že muž z Ostrova byl při řízení vozidla pod vlivem alkoholu.

Za své jednání byl v tomto případě šestatřicetiletý muž obviněn ze spáchání přečinů neoprávněné užívání cizí věci, ohrožení pod vlivem návykové látky a výtržnictví.

Ve večerních hodinách v neděli 6. ledna měl muž znovu úřadovat. „V panelovém domě v Mariánských Lázních měl po zaklepání a následném otevření dveří vstoupit do bytu jednatřicetiletého muže, kterého znal od vidění. Následně mu měl začít vyhrožovat fyzickou likvidací a chtít po něm, aby mu vydal věci, které má v bytě. To nejdříve jednatřicetiletý muž odmítl, ale po dalších výhružkách a fyzickém napadení se přestal bránit. Obviněný měl poté začít dávat do batohu věci, které v bytě našel. Vzít měl například pánské hodinky, parfém, tablet, čokoládu či třeba ponožky nebo kloktadlo. Přitom se majitel bytu začal zajímat, co všechno muž bere. Ten na to měl zareagovat tak, že ho fyzicky napadl údery do obličeje a nakonec ho srazil na zem a měl po něm chtít ještě finanční prostředky. Ty mu měl majitel bytu ze strachu vydat. Poté muž byt opustil. Svým jednáním způsobil majiteli odcizených věcí škodu téměř 7 tisíc korun. Po zadržení byl šestatřicetiletý muž policisty obviněn ze spáchání přečinu poručování domovní svobody a zvlášť závazného zločinu loupež,“ doplnil mluvčí.

Po provedených úkonech podali kriminalisté státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí do vazby, který jej ale neakceptoval a vyšetřování probíhá na svobodě.