Pocitová teplota je reálný údaj. Věřte mu, radí odborník

S rozmachem chytrých technologií si do svých mobilních telefonů lidé instalují i aplikace, které jim říkají, jaké bude počasí. Téměř ve všech je i údaj „pocitová teplota“. Ta bývá vždy rozdílná oproti běžné teplotě vzduchu. Co to tedy je za číslo? A mají mu lidé věnovat pozornost? Na to odpověděl pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík. 

Je údaj „pocitová teplota“ reálný? 

Ano, i když se to některým nezdá, tak je. Jsou na to přímo tabulky, podle kterých se tento údaj počítá. Vliv na něj má zejména rychlost větru a vlhkost vzduchu. 

Co tato hodnota pro člověka znamená? 

Je to jednoduché. Člověk ze sebe vyzařuje teplo, které proudí i několik centimetrů od těla. Pokud nefouká vítr, cítí teplotu vzduchu, jakou mu hlásí běžný teploměr. Pokud ale začne foukat vítr, lidově řečeno sfoukne člověku tu několika centimetrovou vrstvu teplého vzduchu, které tělo vyzařuje, a tím pádem musí tělo začít vytvářet ještě více tepla a člověk cítí, že je mu větší zima. 

Má na tuto hodnotu vliv i jiný jev? 

Ano. A tím je vlhkost vzduchu. Pokud se setká rychlejší vítr spolu s vysokou vlhkostí vzduchu, může být pocitová teplota až o 4 až 6 stupňů nižší, než jaká je opravdová teplota naměřená na meteostanici. Vysoká vlhkost prohlubuje pocit chladu, protože molekuly vody odvádí ještě více tepla z těla. Pokud je vzduch sušší, cítí člověk, že je tepleji, než je tomu ve skutečnosti. Takže když je například +5 °C a k tomu fouká silný vítr a je vysoká vlhkost vzduchu, člověk bude mít pocit, že mrzne, ačkoliv to není pravda. Lidé by se podle této teploty měli i obléknout. 

Popisek: V aplikaci počasí v chytrých telefonech bývá i údaj o pocitové teplotě, anglicky Real Feel, která se může lišit i o několik stupňů. 

VID