Lávka přes chebské nádraží lidem stále chybí

Na více než 100 milionů korun vyjde výstavba nové lávky přes chebské nádraží. Na její přípravě už pracují architekti. K demolici lávky došlo letos, v příštím roce pak chce město Cheb zažádat o dotaci, která by měla pokrýt velkou část nákladů. Pokud se dotaci nepovede získat, bude radnice hledat další řešení. Ze svých prostředků město lávku stavět nechce, protože by nezbylo na další výdaje. 

„Se 300 metrů dlouhou lávkou stále počítáme. Až budeme mít připravenou projektovou dokumentaci, tak na začátku roku příštího požádáme o dotaci na stavbu. Velkou šanci na její získání nemáme, ale zkusit to chceme,“ řekl chebský místostarosta Miroslav Plevný. O dotaci požádá město Cheb u Státního fondu dopravní infrastruktury. 

Problémy s výstavbou lávky začaly poté, co železničáři odmítli, aby v kolejišti zbyly staré pilíře mostní lávky. Došlo tak k její úplné demolici a návrhu nové konstrukce, kterou odsouhlasilo už minulé vedení. „V novém technickém řešení se předpokládá zavěšení lávky nad kolejiště tak, aby mezi kolejemi pilíře lávky nestály. Demolice staré lávky na Švédský vrch vyšla město Cheb na 4 miliony korun. Celkem 300 metrů dlouhá a 300 tun vážící ocelová lávka je hlavní spojnicí mezi centrem a městskou čtvrtí.

Nyní musejí občané, kteří bydlí na Švédském vrchu, ke svým domovům oklikou kolem rušné silnice, kde bývalé vedení nechalo udělat provizorní chodník. Lidé chodí po panelové cestě, kterou město nechalo vyčistit. Nyní jsou na tomto místě i nové lampy veřejného osvětlení. 

Dnes už bývalá lávka, která vedla přes chebské nádraží, sloužila pro zaměstnance železničního depa a následně ji začali využívat obyvatelé Švédského vrchu a zaměstnanci tamní provozovny Hnědouhelných dolů a briketáren (HDB).

„Pořád mi vadí, že lávka přes nádraží nevede. Zkracovala jsem si tudy cestu do práce. A opravdu mě to nebaví. Pořád na to musím myslet, že půjdu o skoro půl hodinu déle do města. Celý život jsem tudy chodila. Teď když na něco zapomenu a musím se vracet do města, je to šílené,“ řekla obyvatelka Marie ze Švédského vrchu.

                                                                                                                                               Text a foto – VID