O svátcích řešili policisté výtržníky, krádeže i nehody 

Vánoční svátky trávilo ve službě několik stovek karlovarských policistů. O bezpečnost občanů celého Karlovarského kraje se tak starali policisté na obvodních odděleních, dopravní policisté, psovodi, kriminalisté či policisté cizinecké policie. Mnohem více práce než v jiných dnech v roce měli tradičně policisté na operačním středisku, kteří zajišťují kontakt s veřejností a rychlost zásahů motorizovaných hlídek na volání občanů o pomoc.

Policisté sloužící o Štědrém dni na Integrovaném operačním středisku Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje přijali celkem 85 oznámení na lince tísňového volání. Během Prvního svátku vánočního počet oznámení na tísňovou linku mírně klesl, celkem policisté přijali 78 oznámení. O Druhém svátku vánočním bylo v dopoledních hodinách na tísňové lince přijato na tři desítky oznámení, ale je jisté, že číslo není konečné.

Během Štědrého dne a Prvního svátku vánočního byla oznámení různá. Lidé oznamovali dopravní nehody, vloupání do vozidel či různých objektů, jako například sklepních kójí, garáží nebo prodejny suvenýrů, ale také rušení nočního klidu či šarvátky mezi podnapilými. V daných případech pak vyjížděli na místo i kriminalisté.

Policisté tak vyjeli na téměř 200 zákroků na žádost občanů. Chebští policisté museli dne 25. 12. 2018 těsně po půlnoci řešit fyzické napadení devatenáctiletého muže. Podobné případy řešili policisté také například v Mariánských Lázních či Karlových Varech.

Dopravní policisté se nenudili v Mariánských Lázních, kde po bujarých oslavách vánočního dne usedli dva řidiči za volant. Policisté je zastavili a při silniční kontrole vyzvali, aby se podrobili dechové zkoušce na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu. U obou těchto řidičů dechové zkoušky ukázaly hodnoty přes 2 promile.

Ani o vánočních svátcích se lidem nevyhýbaly dopravní nehody. Oznámeno jich bylo na dvě desítky, ale naštěstí při žádné z nich nebyl nikdo vážně zraněn. Nejčastějšími příčinami byla nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy.

Jakub Kopřiva