Pneumologové v Karlovarském kraji vyšetřili plíce 34 lidem

Při letošním dnu otevřených ambulancí v rámci Týdne idiopatické plicní fibrózy (IPF) zachytili pneumologové v Karlovarském kraji několik lidí s plicními chorobami. Nejčastěji našli chronickou plicní obstrukční nemoc (CHOPN), podezření na nebezpečnou idiopatickou plicní fibrózu nezaznamenali. Specialisty v Chebu a Ostrově nad Ohří navštívilo bez nutnosti žádanky od praktického lékaře 34 zájemců.

Foto: Archiv organizátorůvyšetření plic

 Například do Plicní ambulance v Ostrově nad Ohří přišlo 15 lidí. „Vyšetření ukázalo zhoršenou funkci plic u dvou žen, obě byly kuřačky bez patologie na rentgenu plic. Nález jsem uzavřela jako chronickou obstrukční chorobu plicní u kuřáka,“ uvedla MUDr. Zdeňka Tomašecká z ostrovské plicní ambulance. Doplnila, že kouření je překážkou při léčbě nejen v tomto případě, ale při léčbě jakéhokoliv onemocnění dýchacích cest.

Den otevřených dveří v rámci Týdne IPF uspořádali pneumologové v České republice už potřetí. „V roce 2017 jsme takto zachytili 6 lidí s podezřením na IPF,” říká předsedkyně ambulantních pneumologů MUDr. Ivana Čierná Peterová a doplňuje: „Lidé by se ale měli o své zdraví starat celoročně. Pokud někdo dlouhodobě kašle nebo se zadýchává, měl by navštívit svého praktického lékaře kdykoliv během roku. Ten jej vyšetří a v případě podezření na plicní onemocnění odešle ke specialistovi.“

 

Podle prof. MUDr. Martiny Vašákové, PhD., přednostky Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy České pneumologické a ftizeologické společnosti je včasné určení diagnózy pro nemocné naprosto zásadní. „V časných a málo pokročilých fázích nemoci totiž umíme plicní fibrózu a úbytek plicních funkcí zpomalit podáním účinných léků. Proto by ambulantní lékaři měli při prvním podezření okamžitě pacienta odeslat do některého ze 17 Center pro diagnostiku a léčbu intersticiálních plicních procesů, kam nyní doputuje pouhá polovina z odhadovaných 2000 pacientů s IPF,“ doplňuje prof. Vašáková.

 

IPF poškozuje plicní sklípky, a tak postupně ubírá plochu k dýchání. Bez léčby zbývají nemocnému asi tři roky života. Na IPF v České republice ročně zemřou desítky lidí, přičemž část z nich se vůbec nedostane k dostupné léčbě. Včasné určení diagnózy i zahájení léčby přitom nemocným může zachránit roky kvalitního života, případně se mohou dočkat transplantace plic.

 

O idiopatické plicní fibróze (IPF)

Idiopatickou plicní fibrózou trpí na světě odhadem pět milionů lidí. Převážně se vyskytuje u lidí nad 45 let, spíše u mužů. Důvody vzniku nemoci nejsou známy. K jejímu rozvoji může přispět kouření a práce v prašném prostředí, u určitého druhu onemocnění hraje roli i dědičnost. Nejčastějšími příznaky jsou dušnost při námaze nebo kašel, případně obojí. Někdy se přidává také únava, nevýkonnost, tzv. paličkovité prsty a méně často hubnutí. Pacienti v raných stádiích choroby nemusí dokonce pociťovat žádné velké obtíže a na nemoc se může přijít náhodně při poslechu plic fonendoskopem nebo při rentgenu.

Léčbě IPF se v ČR věnuje 17 specializovaných center. Včasné zjištění léčby může výrazně prodloužit délku života pacienta i jeho kondici. Dostupná léčba nemoc zpomaluje a tlumí, konečnou nadějí zůstává transplantace plic. Více informací na www.plicnifibroza.cz.