Co by změnili politici, pokud by se dostali do zastupitelstva? Kandidáti v Mariánských Lázních odpovídali na otázky

Volby do obecních zastupitelstev se blíží. Volební místnosti se otevřou již v pátek 5. a v sobotu 6. října. Zeptali jsme se proto lídrů politických stran a hnutí, kteří zde kandidují. U některých se nepodařilo dohledat kontakt a někteří neodpověděli. Všem jsme položili stejné otázky.

Pořadí odpovědí je podle vylosovaných čísel, se kterými půjdou politické strany a hnutí do voleb 2018
Otázky pro lídry kandidátek:
A) Proč by měla Vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
2) Proč jste se rozhodl/a kandidovat?
3) Když budete zvolen/á, co změníte jako první?
4) Proč jste byl/a podle Vašeho názoru vybrán/a na kandidátní listinu jako lídr?
5) Jaké tři věci podle Vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?

1) Martin Kalina, 34 let, Česká pirátská strana, starosta města 
A) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Za poslední 4 roky jsme udělali ve městě velký kus práce. Radnici jsme otevřeli občanům a tok informací je neporovnatelný s tím, na co byli lidé v minulosti zvyklí. Zavedli jsme pravidelné kávy se starostou, informování na sociálních sítích, veřejná jednání všech komisí, přenosy ze zastupitelstev, transparentní účty a další. Zmodernizovali jsme odbavovací systém v MHD, investovali do sportovišť i škol a stabilizovali pohotovost v mariánskolázeňské nemocnici. Do voleb jdeme o pár let zkušenější, ale i tak jsme v průměru zdaleka nejmladší stranou, která v Mariánských Lázních kandiduje. A nejen to, také máme největší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí. Myslím, že tato kombinace je nám tou nejlepší vizitkou. Jsme připraveni pokračovat v dobré práci a neustálé komunikaci s lidmi z města. Vedení města se může tvářit jako, že město vede, ale ve skutečnosti je mu vedení pouze svěřeno do rukou občany a tak má každý jednotlivý občan právo se přesvědčit, co jeho zvolení zástupci dělají a proč.Kalina M. L.

B) Proč jste se rozhodl kandidovat?
Politika mne vždy zajímala. Trochu mne mrzí stav, ve kterém se nachází ta současná vrcholová, kdy spíše než věcné argumenty a vlastní nápady a práce, se cení schopnost bezobsažného žvanění a očerňování politických oponentů. Piráti takto nepracují. I na vrcholové úrovni se soustředíme hlavně na vlastní práci a snažíme se přicházet s konstruktivními nápady a návrhy, které ulehčí život obyvatel. A na komunální úrovni tomu samozřejmě není jinak. Domnívám se, že právě to je smyslem politiky – sloužit lidem. Politika by se neměla dělat pro funkce, moc nebo peníze. Politik je zaměstnanec jako každý jiný. Já mám momentálně 12 500 nadřízených. Kandidovat jsem se rozhodl právě proto, že v pomáhání lidem spatřuji smysl života a abyste lidem pomáhat mohl, musíte mít podíl na rozhodovacím procesu.

C) Když budete zvolený, co změníte jako první?
Pro mne zvolením tolik změn nenastane, protože funkci starosty momentálně vykonávám. Budu se tak moci soustředit hlavně na hladký přechod úřadu mezi dvěma volebními obdobími. Rozhodně nebudu nic měnit na mé politice otevřených dveří a frekvenci informování občanů prostřednictvím sociálních sítí, městského zpravodaje nebo pravidelné kávy se starostou.

D) Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Myslím, že jsem po vystřídání Ing. Petra Třešňáka prokázal, že funkci starosty města jsem schopný zvládnout se ctí. Mám potřebné jazykové znalosti, chuť do práce a dostatek času se tomuto poslání věnovat s plným nasazením všech mých sil. Toto ocenili také mí spolustraníci a podporovatelé, když do mě vložili důvěru a demokratickým hlasováním mě zvolil za lídra kandidátky. Já jim tímto za důvěru ve mně vloženou děkuji a pevně věřím, že jí nezklamu a dovedu Piráty v Mariánských Lázních k výsledku, který se bude blížit vynikajícímu počinu, jehož jsme dosáhli před 4 roky.

E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
V současné době zaznamenávám zvýšení počtu stížností na kvalitu dopravní infrastruktury v Mariánských Lázních. Ročně vydáváme na rekonstrukce a opravy chodníků a komunikací téměř 12 000 000 korun, ale ukazuje se, že tuto částku budeme muset navýšit. Silnice trpí nadměrným užíváním, to je fakt, na který musíme reagovat. Dále se potýkáme se zvýšenou mírou vandalství, kdy neukáznění jedinci pořádají nájezdy na městský mobiliář a likvidují vše, co jim přijde pod ruce. V některých parcích jsme kvůli tomu museli dokonce omezit počet laviček, protože jejich opravy a výměny každých pár týdnů byly finančně neúnosné. Na řešení ale intenzivně pracujeme a připravujeme nový kamerový systém s kvalitními kamerami, které budou umístěny do těch problémových lokalit a umožní identifikovat a trestat případné vandaly. Velkým problémem jsou také
některé chátrající objekty ve městě, o které se jejich majitelé řádně nestarají. Zde vyhlížíme nový zákon, který bude umožňovat vyšší postihy pro majitele.

2) Pavel Miklušák, 68 let, Komunistická strana Čech a Moravy, OSVČ
A) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Protože končící volební období pod současným vedením radnice přineslo jen málo pozitiv a radnice zůstala občanům mnohé dlužna. Před čtyřmi roky občané volbou vyjádřili přání změnit styl vedení města a věřili, že změna ve vedení radnice bude prospěšná. Měli za to, že noví představitelé města s mladickou vervou uchopí řízení své budoucnosti, že se zakousnou do řešení úkolů souvisejících s rozvojem města a udržení mladých v něm. Ve skutečnosti se za utracenou miliardu podařilo jen velmi málo. Nastávající volební období musí být lepší, protože město nemůže další roky stagnovat a ztrácet na své dávno získané popularitě.
B) Proč jste se rozhodl kandidovat?
Myslím, že mám dostatek zkušeností, abych se stal součástí týmu, který bude veřejně, kolektivně, ve spolupráci s ostatními zastupiteli i pracovníky státní správy úspěšně realizovat dosud opomíjené záležitosti města.
C) Když budete zvolený, co změníte jako první?
Cedulku na dveřích! Určitě to nebude tajemník úřadu. Ve skutečnosti však nelze v soukolí vyměnit jedno kolečko za jiné a doufat, že se ta ostatní, stejně opomíjená, rozjedou na plné obrátky. Věci je třeba měnit s rozvahou a výhledem budoucnosti několika let.
E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Pro město pracuji a činnosti v zastupitelstvu se věnuji řadu let. Bývám často v kontaktu se spoluobčany a vím, kde nás, občany, boty tlačí. Vyzývám mladé, aby se chopili řízení svého osudu, aby odpovědnost za současnost i budoucnost města vzali postupně do svých rukou. A k tomu jim chci být oporou, nápomocen radou a předáváním zkušeností z řízení, jak jsem je sám nabyl za více let činnosti v zastupitelstvu a jeho komisích.
E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
a) Nedostatečná vybavenost sídlišť (nedostatek parkovacích míst, nedobrý stav chodníků a komunikací, malá kapacita předškolních zařízení)
b) Nelogické zónování města a nedostatek parkovacích míst
c) Zdravotní služby (stav Městské nemocnice, nedostatek odborných pracovišť, dlouhé čekací lhůty na odborná vyšetření a zákroky, včetně stomatologie)
Občané volbou vyjádřili přání změnit styl vedení města k obecnému prospěchu, touhu po změně.

3) Vladimír Kajlík, 72 let, Občanská demokratická strana, vysokoškolský pedagog
Neodepsal.

4) Miroslav Míka, 55 let, MĚSTO LIDEM, projektant

A) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Vítězství neznamená mít možnost pracovat pro obyvatele města. Tedy, pokud by nepřesáhlo 50 %. Nechceme dělat to, co například udělalo ANO 9.5.2018, kdy se jeho zastupitelé zřekli programu, který měli naplňovat. Sdružení Město lidem v Mariánských Lázních sleduje jen a pouze činnost pro obyvatele města. Nemáme namířeno na kraj či do vyšších sfér. Zůstaneme tam, kde jste my i vy doma a především s osobní odpovědností každého kandidáta. Chceme pracovat ve skupině lidí, kteří se nebudou vzájemně poškozovat, budou vnímat potřeby občanů a budou také odpovídat za své přesně vymezené povinnosti. A pokud se to chcete dozvědět konkrétněji, tak podrobnější přehled důvodů najdete na našem Facebookovém účtu Mariánské Lázně Město Lidem.

B) Proč jste se rozhodl kandidovat?
Právě proto, že spousta úkolů byla započata a nedokončena. Je třeba stabilizovat městskou nemocnici, parkování v centru i na sídlištích, organizaci dopravy včetně MHD, opravit radnici, připravit nové parcely pro rodinné domy a pořídit minimálně 40 startovacích bytů a další. Nestačí o úkolech vědět a mluvit o nich – musí se realizovat!

C) Když budete zvolený, co změníte jako první?
Pokud myslíte mě osobně, tak půjdu s manželkou na večeři. Tedy věnuji svůj čas jí a rodině, protože si to po tom předvolebním martyriu zaslouží. A pokud se ptáte na práci na radnici, tak to není a nebude o tom, co chceme změnit my, ale o tom, na čem bude především shoda s ostatními zvolenými zastupiteli. Ale všechny čeká velká hromada práce po těch zmatcích v posledních letech. Bude nutné například rozdělit zapomenuté kompetence a zodpovědnosti.
Základem je běžná a slušná práce, zejména při péči o městský majetek, a služby občanům, včetně údržby komunikací, opravy radnice, oprášení odkládaných investic, mezi které patří třeba dostavba družiny v Úšovicích.

D) Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Znám procesy na radnici a vím, kde drhnou. Mám podrobné znalosti rozvojových dokumentů města, mohu koordinovat nově vznikající územní plán a městské investice. Ke stabilizaci rozpočtu máme spolu s kolegy a kolegyněmi na kandidátní listině již připravené nové příjmové položky v objemu 30 milionů korun. A to bez nutnosti prodeje jakéhokoliv majetku. To považuji za klíčové. Shodli jsme se na tom, že nebudeme populisticky slibovat něco, na co nebudeme mít připravené financování. Chápeme to jako maximální zodpovědnost vůči obyvatelům. Slibují všichni, ale už neříkají, kde na to vezmou a co nás to bude opravdu stát.

E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Myslím si, že je to spousta nejistot a obava z dalšího směřování města. Projevuje se to nejen v oblasti zdravotnictví, ale i třeba v nerealizovaných investicích. Naprosto zásadní je vytvořit prostředí jistoty pro zaměstnavatele i pro podnikatele. Pokud bude přibývat nabídek pro lépe placenou práci, bude ze strany těch, kteří pracují zájem i o byty a pozemky. Právě o ty pozemky, které město vlastní a mělo je již dávno nabídnout k výstavbě. Město a jeho představitelé nesmí svojí nečinností kazit mladým chuť starat se o svoji budoucnost. Musí jim naopak umožnit vytvářet si vlastní životní prostor. Mimo jiné je to také slušnost a empatie. Ta chybí představitelům města na každém kroku. Odtržení pod reality již není jen záležitostí té vysoké politiky, ale i té komunální. Na radnici je třeba vytvořit prostředí, které se bude více starat o obyvatele a naslouchat jejich potřebám. I proto navrhujeme například zřízení centra veřejné pomoci

5) Zbyněk Martínek, 67 let, Volba pro lidi, zahradník, bývalý starosta

A) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
V současné době neznám programy ostatních stran, tak nemohu porovnávat, ale budou jistě dobré pro město, tak bude slibovat každá strana. Vítězné strany mohou lépe prosazovat své priority. Budeme se snažit zabránit devastaci lázeňského prostředí, podpoříme rozvoj podnikatelského prostředí, podpoříme spolkový život, zachováme celodenní pohotovosti s možnosti rozšíření lékařské péče, podpoříme kulturní život, volnočasové a sportovní aktivity.Martínek M. L.

B) Proč jste se rozhodl kandidovat?
Na základě přání spoluobčanů a jejich tlaku jsem se rozhodl nabídnout aktivně své služby. Jsem optimista, chci naslouchat občanům a v rámci možnosti jim pomoci řešit jejich problémy.

C) Když budete zvolený, co změníte jako první?
Sám změním velmi málo. Pokud naše politické uskupení / Volba pro lidi / získá 11 mandátu v zastupitelstvu, můžeme mluvit o zásadních změnách, vše ostatní jsou kompromisy nebo sliby. Vše záleží na vůli občanů a zastupitelstvu.

D) Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Hodně lidí chce pomáhat, pracovat, podílet se na změnách, ale málo z nich nastavit svou vlastní kůži. Nebo mám jisté zkušenosti, když jsem byl v minulosti zastupitelem v radě, nebo starostou?

E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Nedostatečná zdravotní péče /ztráta nemocnice/,
nepříznivé klima pro podnikatele,
neschopnost udržet mladé lidi /zaměstnání, bydlení /.

6) Luboš Borka, 55 let, „MĚSTO SOBĚ“, ředitel školy
A) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
V městském zastupitelstvu máme své zastoupení již dvě volební období, tzn. že s chodem města máme již 8 let zkušeností. Naší snahou je dobré fungování města, především vstřícného svým občanům a otevřeného pro všechny návštěvníky. Naši členové se chtějí věnovat pouze komunální politice, nemáme ambice se přes pozice na městě vyšvihnout do vyšší politiky.
B) Proč jste se rozhodl kandidovat?
V zastupitelstvu města pracuji již dvě volební období. Domnívám se, že mohu díky svým zkušenostem přispět rozvoji města.
C) Když budete zvolený, co změníte jako první?
Jednoznačně se domnívám, že je nutná větší transparentnost veškerých rozhodnutí jak rady, tak zastupitelstva města. Tzn. zveřejňování všech příloh usnesení. Dále je třeba zvýšit investice do infrastruktury města (silnice, výstavba startovacích bytů pro mladé)
D) Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Pravděpodobně proto, že jsem v minulých dvou volbách obdržel z našeho hnutí největší počet hlasů, a v zastupitelstvu města se pohybuji již 8 let.
E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Špatný stav infrastruktury města, lékařské zabezpečení, odliv mladých lidí.

7) Jana Roubalová, 46 let, ANO 2011, tisková mluvčí fakultní nemocnice, odbornice
Na stejné či podobné otázky jsem již reagovala v periodikách v Mariánských Lázních, které naši voliči sledují.

8) Markéta Němečková, 37 let, Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, drogistka
Neodpověděla.

9) Jiří Škroch, 34 let, Změna pro Mariánské Lázně, novinář
A) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Nevím, jestli zvítězit, ale zastoupení Změny pro Mariánské Lázně v zastupitelstvu či ve vedení radnice by do dění ve městě vneslo trochu selského rozumu a řád, které trochu chybí. Máme odvážný, ale nikoliv megalomanský program a domnívám se, že občana zajímá právě spíše každodenní život, než virtuální vize.
B) Proč jste se rozhodl kandidovat?
Mariánské Lázně jsou a budou domovem mým a mé rodiny. Mnoho let se aktivně zajímám o dění ve městě i na radnici. Asi 5 let se také velmi pravidelně účastním jako občan, později i jako novinář, jednání zastupitelstva. Mám chuť i sílu pro město něco udělat, ale pouze z pozice občana to nelze. Myslím, že Změna pro Mariánské Lázně je k tomu zdravou možností.Jiří Škroch
C) Když budete zvolený, co změníte jako první?
Těžko konkretizovat, to napoví až složení nového zastupitelstva. Za sebe bych ale rád změnil způsob komunikace a prezentace vedení města směrem k veřejnosti. V současné době to vnímám spíše jako permanentní osobní PR kampaň z veřejných prostředků a eliminaci všech názorů, které nesouzní s vládním proudem. Nehledě na to, že politici, především ti placení, mají přece v popisu práce, aby město efektivně spravovali a rozumně rozvíjeli. Za každý rutinní úkon se budeme neustále jen chválit? Věřím, že ne, protože ono pak zbývá málo času na opravdovou a strategickou práci, která přinese více než jen lajk na Facebooku.
D) Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
Dobrá otázka, ale adresována by měla být spíše asi ostatním členům a příznivcům Změny. Domnívám se, že hlavními důvody byla má stávající angažovanost ve zdejším komunálním prostředí, velmi slušná znalost řady místních problematik, pravidelná účast na jednáních zastupitelstva, byť coby občana, a snad i schopnost srozumitelným způsobem komunikovat myšlenky.
E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Domnívám se, že pro každou věkovou skupinu spočívá to nejpalčivější v něčem jiném. Ale co má přesah napříč generacemi, je pravděpodobně nemocnice, pohotovost a chirurgická ambulance, protože se zatím nepodařilo najít dlouhodobé řešení, které by občanům dávalo určitou jistotu. Aktuální stav komunikací asi netřeba více komentovat a doprava ve městě, včetně systému parkování, které zatím stále vykazuje řadu nedostatků.

10 Dušan Vítek, 64 let, VOLBY 2018 koalice VOK a STAN, auditor
A) Proč by měla vaše strana/hnutí zvítězit v komunálních volbách?
Poslanec Jaroslav Foldyna v rozhovoru pro deník E15 letos v únoru řekl zhruba toto: „Každá strana kandiduje kvůli tomu, aby se podílela na vládě. Jinak to mají jen šílenci a Piráti.“ Nejsme šílenci a Piráti mají svou kandidátku. Chceme se podílet především na rozhodování o budoucnosti města, na novém přístupu k jeho směřování. Pro nás je Občan na prvním místě.
Pokud to někomu připomíná heslo zpoza Atlantiku „America First“, tak jde o podobnost čistě náhodnou. Nicméně i to americké heslo není nic nového, poprvé jej použil prezident Woodrow Wilson během volební kampaně v roce 1916. My tím chceme říci, že Mariánské Lázně už dále nemohou být tím městem starajícím se o všechny či spíše o kdekoho. Mariánské Lázně si musí začít vážit svých občanů. Musí se jasně postavit k té nezdravé situaci, kdy z peněz, které dostávají podle počtu obyvatel, financují řadu veřejných služeb, které dlouhodobě užívají i lidé, kteří v Mariánských Lázních nebydlí.
B) Proč jste se rozhodl kandidovat?
Mám Mariánské Lázně prostě rád. Nejsem mariánskolázeňským rodákem, ale Mariánským Lázním vděčím za mnohé. Moji rodiče se tu v roce 1946 seznámili a prožili zde krásná léta. A i když odtud v roce 1950 odešli, vždycky na ty své Mariánky s dojetím a s láskou vzpomínali. Po roce 1990 jsem zde několikrát pobýval a objevoval místa, která jsem znal do té doby jen z vyprávění. Když se mi později naskytla možnost se do Mariánek přestěhovat, neváhal jsem ani chvíli.
Oproti rodilým mariánskolázeňákům si možná neumím dost rychle vybavit, že například hotel Kavkaz se dříve jmenoval Weimar, ale na druhé straně jsem s nikým nechodil do cizí zahrady na hrušky, nemám k nikomu žádné závazky, nemám žádné rádoby kamarády a netrpím provozní slepotou. Pro nezaujatý pohled na fungování města je to spíše výhoda než naopak. Svou prací pro město bych chtěl Mariánským Lázním poděkovat za to, že jsem, i za těch více než 60 let zajímavého života.
C) Když budete zvolený, co změníte jako první?
Myslíte, co bych chtěl změnit? Pohled na město, ať už zastupitelů, úředníků, zaměstnanců městských firem. Ne turisté, ne hoteliéři, ne lufťáci, ale občané tohoto města jsou na prvním místě. Bez nich to nakonec bude jen turistický rezort, kde budou bydlet jen majitele penzionů a lidé, kteří chtějí strávit podzim života v příjemném prostředí, ovšem bude-li ještě příjemné.
D) Proč jste byl podle vašeho názoru vybrán na kandidátní listinu jako lídr?
To se v prvé řadě musíte zeptat těch, kteří se na tom shodli. Pro mne to byla nabídka, která se neodmítá. I proto, že jsem přesvědčen, že mohu nabídnout rozsáhlé znalosti, řadu zkušeností, patřím ke generaci, která ví, co to je tvrdě pracovat, a nezapomněl jsem to, a v neposlední řadě jsem měl možnost řídit různě velké týmy v mnoha různých situacích. Nejsem zatížen žádnými „městskými“ hříchy z minulosti, nejsem navázán na město ani svým byznysem, ani svou kariérou, ani svými osobními zájmy. Ale hlavně, používám selský rozum a vážím si spoluobčanů.
E) Jaké tři věci podle vás nejvíc trápí obyvatele města a proč?
Jsem přesvědčen, že občany v první řadě trápí to, že jsou tak nějak přehlíženi. Ona to je spíše pocitová záležitost, taková vnitřní nespokojenost, která končí tím, co se dá nazvat hlasováním nohama. Prostě odejdou. Za lepší prací, za lepším bydlením, prostě jinam, třeba jen do okolních obcí.
Pak je to bezesporu nemocnice. Jakkoliv patří mezi ta poslední místa, kam se každý z nás chce dostat, přesto to bez ní nejde. Současný rozsah služeb nemocnice i její spolufinancování z městského rozpočtu jsou spíše nouzovým řešením a je to věrný obraz současného českého systému zdravotní péče.
A nabídka pracovních míst, město je změřené na cestovní ruch, poptávka je po číšnících, kuchařích, servírkách, pokojských, lázeňském personálu apod. Ne každý může nebo chce dělat práci rozvrženou do 7 dnů v týdnu a od časného rána nebo do pozdního večera. Pestřejší nabídka pracovních příležitostí v oborech s přidanou hodnotou vyšší než je v areálech u Nové Vsi na D5 prostě chybí.