Jaromír Knechtl: Nejradši mám boty. V botníku mám takovou pěknou Fabii se zadřeným motorem

Před nedávnem se v Karlových Varech uskutečnila módní show Czech Fashion Week, kde svoje modely odtajnili návrháři slavných jmen. Nejnovější módní trendy představil přítomným například Osmany Laffita, Alice Abraham, Debbie Brown a další. Poslední jmenovaná objevila novou tvář pro svět modelingu tady u nás v Karlovarském kraji. Je jím Jaromír Knechlt z Chodova u Karlových Varů. Známý grafik, marketér a dnes již také vyhledávaný bloger si s Živým Chebskem povídal nejen o módě, blogu, ale také o tom, jak dlouhá cesta je od grafiky k přehlídkovým molům.Jaromír Knechtl 2

Byl jste jedním z těch, které si vybrala známá módní návrhářka Debbie Brown k předvádění svých modelů pro svou nejnovější kolekci Carnival.

Jak daleká cesta je od vytváření grafiky k přehlídkovým molům?

Řekl bych, že ta cesta je téměř stejná. Jako grafik a marketér sám sobě ruku v ruce se svými výsledky dělám největší reklamu i tím, jak se prezentuji, tedy i vypadám. Tím, že se umím dobře a “kreativně” obléct, napovídám svým zákazníkům, že ode mne mohou čekat zajímavou grafiku. Nebojím se tedy výstředně obléct ani na schůzku.

Kdy jste si řekl, jdu do toho?

Bylo to na přelomu ledna a února letošního roku, kdy jsem se po rozchodu, den po svých 29. narozeninách, probudil u mámy na sedačce. Neměl jsem kde bydlet a “hroutil se mi svět”. Věděl jsem, že musím svoje myšlenky a každodenní vstávání zaměřit k jednomu cíli, abych z hlavy vyhnal všechny špatné myšlenky.

Pak už přišlo pozvání, co následovalo? 

V té době už jsem byl v procesu své proměny, měl jsem termín u svého tatéra, který byl asi týden před přehlídkou Debbie Brown, takže do sebe vše zapadalo, pokračovalo podle plánu a naopak ještě lépe. Modeling v něm totiž na začátku ani nebyl – původně jsem chtěl začít s fotomodelingem. Jednou jsem ale volal s Debbie kvůli Czech Fashion Weeku a zmínil se jí o svých záměrech (do té doby to vědělo jen pár mých nejbližších přátel). A Debbie se toho chytila po svém s tím, že bych se jí hodil jako model na její autorskou přehlídku „Carnival“ v rámci  Filmového festivalu. Já mám výzvy rád, takže jsem do toho šel. Byla to bláznivá a rychlá jízda, ale stála za to. Cítil jsem tedy jen sebejistý pocit, že „tohle je správně“.Jaromír Knechtl 3

Měl jste trému, když jste vyšel na molo

Měl jsem trému před celou tou show – fittování, oblékání se s modelkami, učení se chůze před známými modelkami, to všechno jsem zažíval poprvé. Ale jakmile jsem si stoupnul před lidi, všechno ze mě spadlo, byl jsem doma Především publikum mě obdarovalo výrazným potleskem, což mi dodalo kuráž. Samozřejmě jsem ze záznamu našel chyby ve své prezentaci a chůzi, ale od toho tu jsem, abych se učil a byl lepší ve všem, co dělám. Naposledy jsem pro Debbie fotil lookbook z této přehlídky se známou fotografkou Lenkou Průchou. No a já se připravuji na focení svého lookbooku, abych se mohl plnohodnotně začít nabízet dalším agenturám. Oslovila mě už agentura Tattoo Models, ale nechávám si otevřená vrátka, uvidíme, jak dopadne můj lookbook.

Pro předvádění módy je důležitá dokonalá postava, jak si ji udržujete?

Dlouho jsem si jídlo nechal vozit – držel jsem krabičkovou dietu. Potom moje hubnutí stagnovalo, a tak jsem si nechal sestavit jídelníček i cvičící plán a opět se to hýbe. Teď po přehlídce, která mi po tomto směru dala hodně zabrat, jsem trochu polevil, ale protože chystám focení svého nového lookbooku, opět se do toho vracím. V plném nasazení je to tedy běh, fitko, kickbox a největší část z hubnutí dělá strava. Naštěstí nejsem ten uhlazený typ modela, jsem spíše takový ten hajzl a tak si nějaké kila navíc mohu dovolit. Celkem mám ale dole přes 20kg.Jaromír Knechtl 4

V davu jste nejen svým oblečením nepřehlédnutelný. Jak reaguje okolí na vás styl oblékání?

Tady u nás na západě dost rozpačitě, spousta lidí nějaké mé výstřelky nechápe, otáčí se, povídají si za zády. Ale tohle jsem nikdy neřešil, naopak mi to dělá dobře, oni nežijí v mém světě. Já stejně tak nechápavě koukám na ně a na to, že jim stačí jít “odbouchat osmičku v monterkách”. Ve větších městech to už nikdo neřeší.

Od kdy jste se začal zajímat o módu?

Od malička jsem se rád oblékal a čím jsem starší, tím to mám radši, nebyl to tedy žádný zlom. Vždycky jsem byl obecně kreativně založený.

Kde nakupujete oblečení?

Internet i kamenné prodejny. Dražší i levnější značky. Dokážu si vzít kalhoty z H&M za 700,- a do nich si navléct pásek od Gucciho za 8 500,-. K tomu se dobře obléct potřebujete mít především styl, ne peníze. Oblečení si nechávám i přešívat, poměrně dost. Oblek mám na míru a především džíny. Nejradši mám boty. V botníku mám takovou pěknou Fabii se zadřeným motorem.

Jak podle vás chodí oblékaní čeští muži?

Obecně se tomu věnují rozhodně více, než dříve a už to neberou jako “ostudu”, když se o sebe více starají. I proto jsem začal psát svůj blog.

Představíte čtenářům svůj blog? Jak na něj lidé reagují?

Původní záměr byl – pár fotek, dvě tři věty o tom, proč jsem si vzal, to, co jsem si vzal na sebe s popisem kousků, které na sobě mám – značky a ceny. Abych mužům dodal inspiraci a odvahu k odvážnějším outfitům. Smyslem však bylo především ukázat, že se dá oblékat levně, ale stylově.

Po prvním blogu, kde jsem se musel rozepsat o tom, proč s blogováním začínám, jsem dostal spoustu reakcí na moje psaní. Byly to reakce povzbudivé s tím, že tohle téma mužské módy tady chybělo.

Dal jsem tedy svým fanouškům to, co chtěli a začal jsem psát FASHION & LIFESTYLE BLOG. Píšu o životě, mých krocích, pádech, bolestech, radostech a vždy se k danému příspěvku snažím ladit téma fotek a oblečení.Jaromír Knechtl 1

Váš blog je poměrně kontroverzní ….

To ano, píšu totiž o životě a věcech, jak doopravdy jsou, svým jazykem. Nepřetvářím se a nekrotím.
Díky svému blogu jsem byl i hostem letošního ročníku CZECH FASHION WEEK v Karlových Varech, kam bych tímto rád všechny pozval i příští rok, je to obrovsky kulturní a inspirující událost.
Je totiž spousta lidí, kteří si upřímnosti váží. 

Chodíte také někdy v teplácích?

Rozhodně.

Instagram: www.instagram.com/jaromir_knechtl/
Facebook: www.facebook.com/jaromir.knechtl.blog/
Blog: www.jaromirknechtl.cz

Foto: Archiv Jaromíra Knechtla