Nemám cukrovku? I na to se lidé ptali na speciální akci

Mám zvýšený obsah cukru v krvi? Mám v těle hodně tuku? Nejen na tyto dotazy dostali odpověď lidé, kteří se zúčastnili akce s názvem Barometr zdraví 2018. Ta se úplně poprvé konala v chebském Kulturním centru Svoboda. Kromě běžných veličin z kapky krve z prstu, se příchozí zdarma i dozvěděli třeba to, jakou mají krevní skupinu. A právě krevní skupina byla velkým překvapením, protože v sále se sešlo překvapivě mnoho jedinců se vzácnou krevní skupinou AB. Akci připravila Karlovarská krajská nemocnice spolu se společností Diakar.Den zdraví Svoboda Cheb

Nejmenší zájem organizátoři zaznamenali u ukázek poskytování první pomoci.

„Zde se nám moc lidí nezastavilo, zřejmě se ostýchali si to vyzkoušet,“ poznamenal Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice. „Někteří příchozí argumentovali tím, že si to pamatují ze školy, což však neznamená, že tuto zkušenost stoprocentně dnes ovládají,“ podotkl.

Jedním ze stanovišť, kam lidé nejčastěji zavítali, byla kontrola čistoty umytých rukou. Tady se kolikrát návštěvníci akce nestačili divit, kolik bakterií jim na rukách zůstalo po tom, co si je natřeli speciálním gelem a mnuli si je, jako by si je právě umyli. UV lampu, kam následně ruce vložili, neobelstili.

„Je potřeba si umět ruce správně umýt. Dost často se setkáváme s tím, že i když jsou dospělí přesvědčeni, že si ruce myjí opravu dobře, tak tady zjistí, že tomu tak není, a spoustu míst na rukách během mytí vynechají,“ poznamenal Vladislav Podracký.

Lidem k dispozici byli nutriční specialisté, příchozí si mohli nechat změřit krevní cukr, cholesterol, tlak a další hodnoty, což jsou ukazatele, kterými se dalo zjistit, zdali není něco v pořádku. Pokud některá z naměřených hodnot přesáhla běžnou mez, doporučili odborníci pacientovi návštěvu a konzultaci u jeho praktického lékaře. Všichni příchozí dostali kartičku, kde měli všechny naměřené hodnoty zapsané.

Jedním ze stanovišť byl i stůl se zdravou výživou, kde příchozí mohli ochutnat dietní pokrmy například z čočky, červené řepy, mrkve a mnoho dalších. Součástí akce byla také těhotenská poradna.

VID