Kde je na Chebsku nejzápadnější bod? Odpoví nový web

Rodák z Aše David Nushart se rozhodl udělat ojedinělý projekt, který propojuje nej místa České republiky. Lidé tak mají šanci se dostat na nejzápadnější, nejvýchodnější, nejsevernější anebo nejjižnější místo v České republice. Ročně sice tato místa navštíví několik tisíc lidí, ale jen málokdo tuší, že se prochází po nej místě v naší zemi. A to chtěl David Nushart spolu s dalšími lidmi změnit.

Foto: David Nushartnejzápadnější bod WEB

Popis: Nejzápadnější bod České republiky se nachází u Újezdeckého potoka v katastru obce Krásná.

„Nemohli jsme vynechat ani Ašský výběžek, který má několik svých nej a právě na jednom z nich jsme se rozhodli vytvořit nový projekt s názvem NejZapadnejsi.cz. Jak již samotný název napovídá, myšlenkou je představit návštěvníkům a turistům nejzápadnější bod České republiky, který se na Ašsku nachází, ukázat některé zajímavé památky a místa v regionu a nechybí ani stručný regionální kalendář akcí,“ sdělil David Nushart.

Spolu se zmíněnými body chtějí autoři projektu propagovat i hlavní historické a kulturní památky v okolí takového bodu.

Na nových webových stránkách www.NejZapadnejsi.cz se návštěvníci dozvědí, kde se dané nej místo nachází a jak se k němu dostat, ať už pěšky, autem, autobusem, vlakem anebo na kole.

„Právě toto jedinečné místo zásluhou své polohy zajímá nejen turisty, cestovatele a výletníky, ale i sběratele zeměpisných kuriozit, rekordů a čím dál více také širokou veřejnost. To je důvod, proč jsem se ho rozhodl zpropagovat a přiblížit lidem. Někteří z turistů ani netuší, že se prošli po nejzápadnějším místě, a to jsem chtěl změnit,“ vysvětlil David Nushart.

Aby se ale tento projekt odlišil od těch klasických, které také propagují jednotlivá města, obce, památky a mikroregiony, kterých jsou v Čechách stovky, vsadili tvůrci na propojení všech čtyř krajních regionů České republiky a vznikl tak zároveň projekt KrajniBodyCR.cz, který propojuje na webech NejZapadnejsi.cz, NejSevernejsi.cz, NejVychodnejsi.cz a NejJiznejsi.cz kout ČR.

„Věřím, že právě v tomto propojení je veliká přidaná hodnota, ze které mohou dané regiony navzájem těžit, a pomocí tohoto konceptu se navíc projekt odliší od webových stránek měst či infocenter a nebude si s nimi konkurovat, ale naopak spolupracovat,“ upřesnil David Nushart.

Jedná se o jediný projekt svého druhu v Česku, který tato nej místa propojuje a nabízí všem zájemcům přehledné a stručné informace, jak se k daným místům dostat a co v jejich okolí navštívit. Zájemci tak mají možnost nahlédnout do všech krajních regionů Česka a naplánovat si výlet. A kde se vlastně nejzápadnější bod našeho regionu nachází? Je to na území dnes již zaniklé obce Újezd v katastru obce Krásná. Samotný bod se nachází v Újezdském potoce, vedle kterého je umístěna informační tabule, český a německý hraniční kámen, oba s letopočty 1844, a lavičky k odpočinku.