Chebská porodnice vychází maminkám maximálně vstříc

Do chebské porodnice si nachází cestu čím dál tím víc rodiček, a to i ze vzdálenějších míst. Vyhledávaná je nejen proto, že se stává rodinnou porodnicí, kde může být nastávající tatínek u porodu, ale také po celou dobu pobytu na pokoji s maminkou i novorozencem a tak nepřijde o důležité první dny svého potomka. Rodičky zde navíc mají možnost zvolit si způsob porodu. Rodit mohou v jiných než klasických polohách a třeba také do vody. U valné většiny porodů provádí zdravotníci bonding a už není výjimkou i dvou hodinový nerušený kontakt rodičů s miminkem.  Zajímavostí je i to, že porodní sál není cítit dezinfekcí, ale levandulí, nebo jinou vůní. O nejčastěji kladených otázkách si Živé Chebsko povídalo s vrchní sestrou chebské porodnice Andreou BučkovouIMG_7583 web

Jak dlouhou dobu může být partner s maminkou a miminkem v chebské porodnici?

Doprovod může být s rodičkou po celou dobu, to je od příjmu až do doby dvou hodin po porodu, pokud je to přes den, tak i delší dobu na oddělení šestinedělí. Nabízíme pro doprovod i možnost zůstat s maminkou a miminkem na rodinném pokoji, kde může být 24 hodin denně, a to po celou dobu hospitalizace.

Do jaké míry mohou rodičky zasahovat do průběhu porodu?

Porod patří rodičce, takže v podstatě do všech rozhodnutí, která nejsou spojena s akutním stavem ženy nebo dítěte, mohou rodičky zasahovat. Veškeré situace konzultujeme s rodičkou a ona má vždy poslední slovo. Jsme rádi, pokud přijde informovaná a připravená rodička, s takovými ženami se pak lépe spolupracuje. Rodička si může vybrat, jak bude trávit první i druhou dobu porodní. Mohou využít vanu, sprchu, sedací vak, míč nebo žíněnku. Stále přibývá žen, které si chtějí ve druhé době porodní, to znamená při samotném porodu miminka, vybrat jinou, než klasickou polohu vleže na zádech. Tráví tuto dobu např. v kleče, v podřepu nebo vestoje. A značně přibývá i žen, které chtějí rodit pod vodní hladinu.

V poslední době přichází také více a více žen, které jsou připravené a informované. Mají připravená porodní přání a my je s nimi konzultujeme ještě v době před porodem, to se nám velice osvědčilo, nejen, že se se ženou poznáme dopředu, ale můžeme se i lépe připravit a seznámit s jejími přáními. Chodí také ženy, které provádí masáže hráze, anebo cvičí s balónkem, a u těchto žen máme velice dobrou zkušenost s podstatně menšími porodními poraněními nebo dokonce se zcela žádnými.

Je umožněn maminkám kontakt s miminkem ihned po porodu, nebo až po umytí, vážení …?

Dítě patří k matce, proto miminka okamžitě po porodu dáváme maminkám na tělo a podporujeme tak první kontakt kůži na kůži. To je velmi důležité pro budování vztahu mezi maminkou a miminkem. Víme to z různých zahraničních studií a i my sami se neustále přesvědčujeme, jak je tento kontakt důležitý. Pokud je to možné, a není ohrožen zdravotní stav maminky či novorozence, necháváme rodinu v téměř nerušeném kontaktu po celé dvě hodiny na porodním sále. Až poté se miminko zváží a opět společně odchází na oddělení šestinedělí. Miminka na porodním sále nemyjeme, koupou se až na oddělení šestinedělí, a to až dle přání maminky.

Proč se přestala miminka hned po porodu měřit?

Miminko je u maminky v bříšku 9 měsíců ve schoulené poloze a proto není dobré novorozence hned po porodu stresovat zbytečným natahováním. Miminka měříme v době před propuštěním z nemocnice, takže rodiče odcházejí a vědí, kolik cm miminko měří. V době těsně po porodu to není nikterak důležitý údaj.

Je možné, aby byla u porodu dula, která prochází s budoucí maminkou celé těhotenství?

Toto je samozřejmě možné. S doprovodem duly máme zkušenost a její přítomnost vítáme. Dokáže rodičku vést po psychické stránce, což může rodičce pomoci k rychlejšímu a přirozenějšímu průběhu porodu.

Foto: Archiv chebské porodniceporodnice

Vzrostl za poslední dobu počty sekcí? Vyžadují je rodičky?

Určitě neprovádíme císařské řezy na přání, neboť to není postup lege artis. Císařský řez provádíme pouze z indikace. A tady bych možná řekla, že indikací k císařským řezům přibývá. Je ale vždy potřeba důkladně zhodnotit zdravotní stav ženy a pokud o ní pečujeme již v těhotenství, dají se některé indikace ovlivnit.

Je na oddělení šestinedělí přítomna také laktační sestra?

Máme několik novorozeneckých sester proškolených jako laktační poradkyně. Také jedna z porodních asistentek je laktační poradkyní a i já sama se laktačním poradenstvím zabývám. Takže se snažíme ženám co nejvíce a nejlépe poradit a máme také velké procento plně kojených dětí, které jsou propuštěny z porodnice.

V poslední době si nacházejí cestu do chebské porodnice také rodičky ze vzdálenějších míst, čím je to způsobené?

To je pravda. Jezdí k nám rodičky z Ústeckého kraje, což přikládám tomu, že naše externí porodní asistentka taktéž pochází z tohoto kraje a ženy velmi rády přijedou za svou porodní asistentkou. Také u nás rodilo několik žen z Prahy a z Plzně, ty za námi většinou přijíždějí na základě pozitivních recenzí, které se v poslední době objevují na Facebooku. Rodičky k nám jezdí hlavně pro náš pozitivní přístup k přirozeným porodům. Snažíme se se ženami komunikovat a nabídnout jim možnost prožít svůj porod přirozeně bez zbytečných zásahů. Při své práci používáme hlavu, šikovné ruce a především srdce. Nejdůležitější pro nás je spokojenost ženy – matky a její nové, právě se rodící rodiny. Svou práci vnímáme jako poslání a přejeme si, aby co nejvíce rodin prožilo porod jako šťastný moment ve svém životě. Přejeme si, aby tak zmizelo celospolečenské trauma z porodu.

Za loňský rok se narodilo v chebské porodnici 483 miminek. Z toho bylo 240 holčiček a 243 chlapců. Nejčastěji dívky dostaly jména:  Eliška, Natálie, Tereza, Rozálie a Sofie. Mezi chlapci bodovala jména Jan, Daniel, Adam, Matyáš, Filip, Tomáš a Michal. Nejvíce rodiček bylo ve věku 29 let.