Řidička poslechla navigaci a najela na dálnici do protisměru

Neštěstí na dálnici zabránila policejní hlídka. Při běžné kontrole potkala auto v protisměru. Řidičku sem nejspíš navedla informace z navigace. Dechová zkouška vyšla u ženy negativně, pokuta a stržené body ji však nejspíš neminou.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Policejní hlídka z Odboru služby dopravní policie Karlovarského kraje vykonávala v úterý 19. února běžný výkon služby na dálnici D6,“ informovala policejní mluvčí Kateřina Böhmová. „Kolem druhé hodiny ranní jela hlídka ve směru od Kynšperka nad Ohří na Cheb. Policisté jeli v pravém jízdním pruhu a na 160 km u Odravy potkali vozidlo v protisměru, které je míjelo u středových svodidel a dále pokračovalo v jízdě směrem na Sokolov. Policisté okamžitě zapnuli světelné výstražné a zvukové zařízení s nápisem „STOP POLICIE“ a vydali se za vozidlem,“ sdělila.

Řidička výzvy uposlechla a zastavila u středových svodidel. Jeden z policistů okamžitě začal odklánět dopravu, aby nedošlo ke střetu s protijedoucími vozidly a druhý policista pomáhal řidičce k bezpečnému opuštění dálnice.

„Policista vyzval řidičku k předložení dokladů a k dechové zkoušce. Řidička měla doklady v pořádku a dechová zkouška vyšla s negativním výsledkem. Řidičce bylo sděleno, že tento přestupek nelze řešit na místě a bylo s ní sepsáno oznámení o přestupku, které bude předáno příslušnému správnímu orgánu k vyřízení. Za jízdu v protisměru na dálnici může správní orgán uložit řidičce pokutu 5 000 Kč až 10 000 Kč a zákaz činnosti od 6 měsíců do jednoho roku. Rovněž je za tento přestupek také 7 bodů,“ doplnila mluvčí.

Řidička zřejmě najela do protisměru při najíždění na dálnici před Chebem. Naštěstí nedošlo během její jízdy k žádné újmě na zdraví ani na majetku. Žena policistům sdělila, že se řídila pokyny z navigace a také přiznala, že navigace bude zřejmě neaktualizovaná.

Policisté upozorňují řidiče, kteří jezdí podle navigace, aby vždy také sledovali dopravní značení na silnicích, respektovali ho a nespoléhali se pouze na navigaci. V minulosti jsme již řešili několik případů, kdy řidiči důvěřovali navigaci, která je pak navedla do protisměru, nebo řidiče nákladních vozidel do míst, kde uvízli a nemohli vyjet, či se s nákladem otočit.

Jak se zachovat, když se dostanete na dálnici do protisměru?

Rozsvítit všechna světla včetně výstražných, aby bylo vozidlo dobře vidět a pokud to situace dovolí, přejet co nejdříve a bezpečně do odstavného pruhu či na krajnici na levé straně a nechat rozsvícená alespoň výstražná světla. Cestující by si ve vozidle měli obléci reflexní vesty a co nejrychleji vozidlo opustit a jít za svodidla dálnice, dostatečně daleko, do bezpečné vzdálenosti od odstaveného vozidla a zavolat policii.

Co v žádném případě nedělat! Otáčet se na dálnici nebo dokonce couvat.