„Vybydlené“ domy ve ´Wolkerce´ koupil nový majitel

Nelichotivě proslulé činžovní domy ve Wolkerově ulici v Chebu už mají nového majitele. Stala se jí společnost Leko Real z Příbrami. Ta chce domy v následujících měsících zrekonstruovat. A to navzdory tomu, že byl na tři z pěti domů připravený demoliční výměr. Obvodové zdi jsou totiž v pořádku a tak společnosti v rekonstrukci nic nebrání. Nové malometrážní byty by firma chtěla veřejnosti představit už v roce 2019. Kolik to všechno bude stát, však firma zatím neprozradila. Dosud se v domech držely desítky bezdomovců.Wolkerka 2 na web

„V současné době probíhají vyklízecí práce a pokrývání střechy. Rekonstrukce bude plynule navazovat ihned po dokončení těchto prací. První se musí udělat podlahy, které v domech nyní chybí,“ sdělila jednatelka společnosti Michaela Březovská.

Právě podlahy a střecha jsou nejpalčivější problém pro nového majitele. Tyto nejdůležitější součásti bude muset vybudovat znova. Na stavu domů se podíleli nejen samotní obyvatelé, které už před lety zničili, co mohli, ale také obchodníci s kovy. Ti v domech ukradli kabely, různé plechy a železo, aby to mohli dále zpeněžit.

„K rekonstrukci nás přiměla zejména velká poptávka po bytech v této oblasti. Dále také naše zkušenosti s rekonstrukcí domů a následným pronajímáním bytů v Příbrami,“ poznamenala jednatelka.

Celkem by v pěti domech měla vzniknout stovka bytů o velikosti 1+kk anebo 1+1. Nový majitel má zájem i o pozemky, které se nachází za domem. Ty v tuto chvíli patří městu a tak to prozatím zůstane. Vedení města chce pozemky firmě odprodat až v případě, že se dům opravdu povede opravit a začnou tam bydlet lidé.

Zadní trakt činžovního domu v tuto chvíli ´zdobí´ nelichotivé množství odpadků, které bude muset firma taktéž zlikvidovat.

A kdy by mohlo být hotovo? „Pokud vše půjde bez komplikací, mohla by rekonstrukce skončit ještě v letošním roce. Reálně spíše v polovině roku 2019,“ dodala jednatelka společnosti.