Školáci a studenti v Karlovarském kraji odevzdali k recyklaci 1 330 kg použitých baterií

V rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět se v kraji do tři měsíce trvající sběrové kampaně zapojilo 26 škol. Nejvíce baterií vytřídili v Gymnáziu a střední odborné škole Chodov, a to 236 kg. Skokanem roku se stala Základní škola Horní Slavkov, která dosáhla největšího meziročního nárůstu v množství baterií odevzdaných na žáka. Podtitulem sběrové akce bylo heslo Vydržím víc, posloužím déle. Vedle apelu na třídění bylo cílem vést žáky a studenty k rozumné spotřebě. Ta u baterií představuje například upřednostňování dobíjecích akumulátorů před bateriemi na jedno použití.baterie-malá-na-web

V celé České republice se do sběrové kampaně od poloviny srpna do poloviny listopadu loňského roku zapojilo 955 škol a společně k recyklaci předaly 53,4 tun baterií. „Máme radost, když vidíme, jak se v kraji každý rok do projektu Recyklohraní zapojují nové školy a aktivně podporují třídění a recyklaci baterií. Především díky nim již zhruba každá desátá baterka, která skončí na recyklaci, pochází ze sběrných míst ve školách,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT, která je spoluvyhlašovatelem kampaně a zajišťuje recyklaci baterií.

Za sběr a plnění úkolů zasloužené odměny

Již tradičně získávají školy za vytříděné baterie a za plnění úkolů body, za které si mohou vybrat své odměny, nejčastěji v podobě knížek, školních potřeb, sportovních potřeb a hraček či her, v katalogu odměn na webu Recyklohraní. Extra porci 2 000 bodů získaly v každém kraji nejlepší školy v kategorii Skokan roku. Tedy ty, které v přepočtu kilogramů na žáka docílily nejvyššího nárůstu hmotnosti sebraných baterií ve srovnání se sběrovou kampaní na podzim roku 2016. V Karlovarském kraji se Skokanem roku stala Základní škola Horní Slavkov.

Ještě důležitější než recyklovat, je neplýtvat

Vedle samotného sběru baterií ve školách proběhl i doprovodný program s podtitulem Vydržím víc, posloužím déle. Žáci a studenti dle věku, znalostí a schopností plnili tematické úkoly. Jejich společným jmenovatelem byla rozumná spotřeba baterií. Především jak se o baterie starat, aby dlouho vydržely a dobře nám sloužily. A také jaké typy baterií jsou z hlediska ekologie nejvhodnější.

„Školáci a studenti se například seznámili s výhodami dobíjecích baterií ve srovnání s jednorázovými. Nejmenší děti v mateřských školách pak na toto téma vybarvovaly obrázky, starší kreslily dle vlastní fantazie, středoškoláci odpovídali ve vědomostním kvízu a na téma využití baterií připravovali referáty,“ říká Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní o.p.s.

Již 3 600 škol v programu Recyklohraní

V současnosti je v programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět registrováno 3 600 školských zařízení z celé ČR. Nejen sběrem, ale především vzděláváním nové generace se podílí na stále rostoucích výsledcích sběru a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů a baterií. „Cesta k ekologickému chování může být – jak je tomu v případě programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět – nejen zábavná pro děti od mateřských po střední školy, ale také se školám vyplatí. Vždyť si každý rok vyberou odměny průměrně za 2 miliony korun,“ dodává Hana Ansorgová z Recyklohraní.