V Chebu přibudou nájemní byty

Přibližně sedm desítek bytů bude v bývalé vysokoškolské koleji a roky prázdném domu Mánesova 23
Přibližně sedm desítek městských nájemních bytů přibude v Chebu v průběhu letošního roku.hdr

Stane se tak díky připravovaným rekonstrukcím dvou nevyužitých objektů – bývalé vysokoškolské koleje v Dyleňské ulici a roky prázdného bytového domu Mánesova 23. „V původním návrhu rozpočtu, který nebyl schválen v závěru loňského roku, rekonstrukce objektu Mánesova 23 chyběla. Nové vedení ji do rozpočtu zařadilo. Uvědomujeme si, že bytů začíná být v Chebu akutní nedostatek. Navíc nám kvůli tomu, že dům je opuštěný, utíkají peníze. Při průměrném nájemném kolem 80 korun a obytné ploše domu 1200 metrů čtverečních jde skoro o 100 tisíc měsíčně. Během pěti let, kdy je dům prázdný, přišlo tedy město o 6 milionů. To už je skoro polovina částky, kterou by měla stát jeho rekonstrukce. Matematika je v tomto neúprosná,“ řekl starosta Chebu Zdeněk Hrkal.

Ve čtyřpatrovém objektu Mánesova 23 je dvacítka bytových jednotek. Po letošní rekonstrukci domu budou sloužit jako klasické nájemní byty. „V současné době se už dokončuje nová projektová dokumentace. Podle té původní měla rekonstrukce stát přes 28 milionů korun, což bylo strašně moc. Nebude tam proto například výtah, protože jeho vybudování by si vyžádalo velké stavební zásahy. Chtěli bychom to oproti původnímu projektu zvládnout zhruba za polovinu. Na zateplení fasády a střechy a výměnu oken chceme navíc získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu,“ doplnil místostarosta Michal Pospíšil.

Dalších téměř pět desítek nájemních bytů vznikne v bývalé vysokoškolské koleji, takzvaném modrém věžáku. Po jeho přestavbě bude ve čtyřech nejnižších podlažích ubytovna ve správě Kulturního centra Svoboda, která bude sloužit pro ubytování sportovců, umělců a hostů radnice při jejich krátkodobých pobytech v Chebu. Ve vyšších patrech pak budou malometrážní byty převážně o dispozici 1+1. „Úpravy nižších pater pro ubytovnu by neměly být nijak složité, půjde hlavně o dovybavení pokojů nábytkem. Přestavba ostatních pater na byty bude už o něco náročnější. Půjde jak o stavební úpravy, tak o vybavení bytů kuchyňskými linkami a dalším zařízením,“ upřesnil místostarosta.

Novou bytovou výstavbu zahájili v Chebu také soukromí investoři. Staví se například ve vnitrobloku v Dukelské ulici nebo v lokalitě Klášterní mlýn u sídliště Skalka, kde kromě dalších řadových rodinných domků vyrostou i menší bytové domy.

Ing. Tomáš Ivanič, redaktor Chebských radničních listů