Vody v podzemí je zatím dostatek

V Karlovarském kraji je v tuto chvíli nejvíce podzemní vody. S touto informací přišel klimatolog Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové. Hladina spodní vody nebyla na tak vysoké úrovni několik posledních let. Takže ani zahrádkáři se nemusejí zatím obávat, že by neměli čím zalévat své plodiny. Jestli však tento stav vydrží až do léta, je v tuto chvíli velkým otazníkem. Doplnit podzemní vodu dopomohly zejména loňské deště a také nedávná sněhová pokrývka. Současné stavy podzemních vod, by měly vydržet minimálně do jara.voda podzemí web

„V září i v říjnu napršelo v Karlovarském kraji daleko více srážek, než je dlouhodobý průměr. Jen za září a říjen spadlo v kraji pětkrát více srážek než před patnácti lety. A přitom říjen patří k nejsušším měsícům v roce,“ informoval Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové.

Právě v Karlovarském kraji prší a sněží daleko častěji než například na Moravě nebo ve východních Čechách. Počasí v kraji totiž ovlivňuje oceánské proudění, to má za následek proměnlivost počasí. Zbytek republiky je pak pod pevninským prouděním, tudíž je například na Moravě daleko větší sucho než u nás.

„Teď nám často sněží a v nížinách sníh rychle odtává, protože tam přes den teploty dostoupají k +2°C a až k +5°C , tím pádem se veškerý rozpuštěný sníh hned vsákne do půdy a následně se dostává až do podzemních vod,“ uvedl Rudolf Kovařík.

Za to, že voda v podzemí nechybí, může i to, že v těchto dnech není téměř žádný odpar, takže skoro všechny dešťové a sněhové srážky se vsakují do podzemí. Napomáhá tomu i vegetace, která v tomto ročním období nespotřebovává žádnou vodu.

VID