V Pardubickém kraji už hoří olympijský oheň. Vlajkonoškou výpravy z Karlovarského kraje je Míša Hanzlíková

Ikony hokejových Pardubic Bohuslav Šťastný a Vladimír Martinec slavnostně zapálily olympijský oheň při příležitosti zahájení Olympiády dětí a mládeže (ODM). Ta v Pardubickém kraji potrvá do 2. února a zúčastní se ji kolem 1 200 sportovců z celé republiky.

Foto: fb stránky M. Hanzlíkovéolympiáda Hanzlíková 1

„Účast na Olympiádě dětí a mládeže je prvním krokem mezi sportovní elitu. Řada sportovců, kteří budou za pár dnů reprezentovat naši republiku v Pchjongčchangu, začínali svoji velkou kariéru právě tady,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Na slavnostním ceremoniálu před zaplněným hledištěm nechybělo představení všech výprav, které na plochu Tipsport areny přivedla v roli vlajkonoše vždy jedna ze sportovních ikon daného kraje. Vlajkonoškou Karlovarského kraje se stala krasobruslařka Michaela Hanzlíková. Za pořadatelský kraj to byl například hokejista Tomáš Rolinek, za Jihomoravský zápasnice Adéla Hanzlíčková či judista Pavel Petřikov za výpravu sportovců z Královéhradecka.

Letošní ročník ODM pokrývá stejně jako ten loňský v Brně živými přenosy Česká televize, ta divákům nabídne více 35 hodin živého vysílání.

„Díky živým přenosům České televizi a informacím z dalších médií budou mladí sportovci vidět a mají tak jedinečnou příležitost ukázat, že sport je jedna z nejkrásnějších věcí, které v republice máme,“ řekl místopředseda ČOV Filip Šuman.

Olympiáda dětí a mládeže je největší multisportovní akcí u nás, koná se jednou za dva roky a střídá se její letní a zimní podoba. O medaile na ní bojují sportovci ve věku 10 až 16 let.

Do Pardubického kraje, kam se ODM vrátila po 15 letech, budou mladé naděje soutěžit v jedenácti sportech po celém kraji – v Litomyšli, České Třebové, Vysokém Mýtě, Chocni, Letohradu, Čenkovicích a na Dolní Moravě.

„Dva týdny před začátkem nás trochu trápilo počasí a vypadalo to, že budeme mít problémy se sněhem. Nakonec se ale vše podařilo vyřešit. Byl jsem se osobně podívat na sportovištích a jsou perfektně připravená,“ ujistil Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.

Olympiádou dětí a mládeže prošla v minulosti řada úspěšných olympioniků, kteří budou v únoru reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Jsou mezi nimi třeba snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, krasobruslař Michal Březina, skokan na lyžích Vojtěch Štursa nebo sdruženář Tomáš Portyk.