O tradiční výstavu drobného zvířectva v Aši byl i tentokrát obrovský zájem

Oblíbená akce se konala v místním Domě chovatelů v pátek a v sobotu. Návštěvníci mohli vidět například málokdy chované angory nebo nevšedně žlutě zabarvené belgické obry, které jsou největším plemenem králíků na světě.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/AlbO tradiční výstavu drobného zvířectva v Aši byl i tentokrát obrovský zájemum/4051335

„Celkem 36 chovatelů letos přivezlo kolem 450 zvířat,“ řekl Pavel Petrák, předseda organizace Českého svazu chovatelů v Aši. Výstava se v místním domě chovatelů koná každý rok dvakrát, tu loňskou v zimě však zhatila ptačí chřipka.

Letos ale mohli malí i velcí obdivovat králíky, slepice, kachny, holuby, andulky, kanárky nebo třeba i beránka. Ten byl hlavní cenou v takzvané bedně štěstí. „Máme zde také králíka – belgického obra ve žlutém zbarvení, což není tak časté. Návštěvníci si mohli prohlédnout také angory. Ty jsou málo chované, péče o ně je totiž náročná. Musí se pravidelně střihat, výhodou však je, že je možné vlnu prodat. Běžně se zpracovává,“ popsal Pavel Petrák.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/AlbO tradiční výstavu drobného zvířectva v Aši byl i tentokrát obrovský zájem

Mladých chovatelů je ale stále málo. „Máme zde sedmnáctiletého studenta, který je do chovatelství zapálený. Je ale otázka, zda mu to vydrží, až půjde dál na školu,“ podotkl Pavel Petrák. Se svými kolegy se snaží vychovávat si své nástupce na kroužku mladých chovatelů. Ten momentálně navštěvuje necelá dvacítka školáků. „Největší zájem o kroužek mají děti ve věku od 10 do 13 let. Většinou jde ale o děti, které bydlí v panelových domech. Pokud tedy už nějaké zvíře mají, jde spíš psy nebo kočky,“ dodal Pavel Petrák.

Výstavu drobného zvířectva podporuje z grantového systému město Aš.