Teploty se mohou dostat pod -10°C

I když to v uplynulých dnech vypadalo, že bude spíše jaro, Karlovarský kraj zasypal sníh. V Kynšperku nad Ohří při tom před pár dny dokonce rozkvetly sakury. Klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové upozorňuje, že mohou teploty klesnout i pod  -10 °C. počasí-déšť-na-web

„V žádném případě nemůžeme čekat, že bychom se z lehké zimy přehoupli rovnou do jara. Zima nám o sobě dává stále vědět,“ sdělil Rudolf Kovařík.

Velká zima je nyní v severní Americe, kde teploty klesly až k – 30°C. Tamní silnice zasypal sníh, který ochromuje dopravu. Toto proudění může částečně ovlivnit počasí i v České republice.

„Americké hurikány také zrychlily změny počasí v České republice, a to zejména v Karlovarském kraji, protože naše území ovlivňuje oceánské proudění, ale zbytek republiky pak pevninské proudění. Takže jsou tu změny počasí daleko dynamičtější neboli proměnné než ve východních Čechách anebo na Moravě,“ informoval Rudolf Kovařík.

„Takže můžeme klidně očekávat, že frontální systém, který je nyní nad Amerikou, se jednoho dne stočí trochu na sever a už začne ovlivňovat počasí u nás,“ upozornil meteorolog. Neznamená to však, že bychom se i tady měli obávat -40 °C. Ale výrazné ochlazení odborník nevyloučil.

Nyní bude počasí podobné tomu prosincovému. Takže lze očekávat sněhové přeháňky jak v nížinách, tak i na horách. Ve vyšších polohách bude sněhu samozřejmě o něco více než v nížinách, navíc v nízkých polohách bude i rychleji odtávat, protože teploty se nebudou trvale zatím držet pod bodem mrazu. Na horách by mohlo napadnout 10 až 15 centimetrů sněhu.
„Před námi je ještě únor, který patří k velmi chladným měsícům, a v tomto měsíci bychom mohli očekávat, že teploty se dostanou i k – 10 °C. Na některých místech a v některých dnech se mohou dostat i níže,“ dodal Rudolf Kovařík.

VID