Z Chebu křížem krážem. Tentokrát to bude přednáška o Antarktidě

Antarktida – z konce světa na konec světa. To je název přednášek, které se uskuteční ve středu a ve čtvrtek v chebském muzeu. Již 14. ročník přírodovědně-cestopisného cyklu tak začíná mimořádně ve středu 10. ledna přednáškou Ing. Jaromíra Nováka „Antarktida – z konce světa na konec světa I.“. Pokračování, které však lze navštívit i samostatně, se uskuteční hned následující den, tj. ve čtvrtek 11. ledna. Obě přednášky začínají v 17.30.Antarktida

Ing. Jaromír Novák: Antarktida – z konce světa na konec světa I.

Na historické trojstěžňové plachetnici přes Drakeův průliv do Antarktidy. Promítání z první části dobrodružné plavby z Ohňové země do Kapského Města, ve kterém kromě antarktické pevniny navštívíme přilehlé ostrovy v Jižních Shetlandech a Weddellově moři (mj. James Ross, kde sídlí česká antarktickázákladna, nebo po stopách Otty Nordenskjölda zavítáme až na Snow Hill), budeme zápasit s rozbouřeným mořem, proplouvat mezi ledovými krami, pozorovat kolonie tučňáků a lachtanů.

Druhá, nezávislá část:

Promítání o dobrodružné plavbě z Ohňové země přes Antarktidu do Kapského Města. Po stopách polárníka Ernesta Shackletona navštívíme Sloní Ostrov a poplujeme na Jižní Georgii s rozsáhlými koloniemi tučňáků patagonských, lachtanů a rypoušů sloních. Nordenskjölda zavítáme až na Snow Hill), budeme zápasit s rozbouřeným mořem, proplouvat mezi ledovými krami, pozorovat kolonie tučňáků a lachtanů. Vystoupáme nasopečný kužel ostrova Tristan da Cunha, navštívíme hnízdiště albatrosů na ostrově Nightingale a kolem mysu Dobré naděje zamíříme do Kapského Města na úpatí pohoří Table Mountains.