Vichřice a orkány ohrožovaly kraj i v historii

Stále více otazníků vyvolávají současné změny počasí. Široká veřejnost je občas považuje za něco nenormálního a něco, co dříve nebývalo. Naposled se tak stalo po řádění orkánu Xanthos. Ten sice v Karlovarském kraji velké škody nenapáchal, ale vzbudil mezi lidmi mnoho otázek. Meteorolog Rudolf Kovařík ze Šindelové všem však vzkazuje, že výkyvy počasí tu byly vždy, jen se o nich moc nevědělo.počasí-déšť-na-web

„Orkány a vichřice ničily majetek lidí nejen v Karlovarském kraji, ale i v celé České republice i v předchozích letech. Jenže v té době se to nikde tolik nešířilo, věděli o tom jen lidé v té oblasti, kde vichr udeřil. A až po čase se to dozvídali i lidé z dalších měst. Obyvatelé věděli, že i takové projevy k počasí patří a brali to jako samozřejmost,“ sdělil Rudolf Kovařík.

Televize, ale zejména internet, přenos informací značně urychlují, a proto vzniká dojem, že počasí se takto dříve nechovalo.  „Je pravdou, že mezi lety 1948 až 1988 nastalo období klidu. V tomto rozmezí se orkány a vichřice v České republice objevily jen výjimečně,“ potvrdil Kovařík. „Od té doby se zase začala dynamika počasí zrychlovat. Souvisí to i se stoupající teplotou moří a oceánů, což se dnes označuje za změnu klimatu. Tím, jak jsou vody teplejší než například před 50 lety, tak tím pádem se rychleji odpařuje voda, ze které se pak vytvářejí oblaka, a tím pádem se zrychluje proudění vzduchu. Je pravda, že orkány a vichřice mají tím pádem o něco vyšší rychlost než před 50 až 60 lety, ale není zase tak razantní, jak by si někteří mohli myslet,“ informoval Kovařík.

VID