Lubská štóla měřila skoro deset metrů

Tak jako předchozí roky i letos se krájela obrovská štóla v Lubech. Ta letošní měřila bez dvou centimetrů deset metrů. Celou štólu zpracovávala starostka Lubů Anita Černíková spolu s lubským místostarostou a se starostou německého Erlbachu a jeho místostarostou.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3966586IMG_0738

Těsto na štólu se připravuje už na začátku prosince. Na její výrobu padlo osmnáct kilogramů mouky, velký hrnec omastku, rozinek, kandovaného ovoce, marcipánu a dále i směs tajného koření. „Těsto se připravuje a míchá přibližně dvě hodiny, pak necháváme další dvě hodiny odpočinout a následně ho dáme do kamenné pece ,“ sdělila starostka. Po tom, co byla v Německu lidé upečená, dovezli jí do Lubů, kde musela ještě několik dní odpočívat zabalená do prostěradel. „Den před akcí jsme jí spojily z devíti dílů. Těsto se musí zadělat ručně a je to docela náročné,“ podotkla Anita Černíková.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3966586IMG_0737

Celkem ze štoly starostka se svými pomocníky ukrojila několik stovek kousků pochoutky, kterou tak mohli ochutnat všichni, kteří na tuto akci dorazili. Mimo jiného zde bylo možné ochutnat i čerstvé bramboráky a vajíčka, které připravovali kuchařky na starých železných kamnech, vytápěných dřevem. Zazpívat přišly děti z místní školy, sbor Luběnky i Erlbaští trubači.

VID