Inspektoři přišli na falšování sudového vína

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v minulých měsících tohoto roku namátkovou kontrolu sudových vín prodávaných převážně ve vinotékách, u které se zaměřila na analýzu obsahu nepovolených syntetických aromatických látek ve víně. V cílených kontrolách s tímto zaměřením bude inspekce pokračovat i v budoucnu. S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.Víno 1 web

Foto: Ilustrační

„Inspektoři při odběru preferovali aromatické odrůdy, například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon,“ uved ltiskový mluvčí Radoslav Pospíchal . „Z 20 odebraných vzorků sudových vín byla ve čtyřech případech zjištěna přítomnost nepovolených syntetických aromatických látek,“ dodal.

Laboratorní analýzy byly prováděny novou akreditovanou metodou pro stanovení tzv. gama-laktonů, která slouží k odhalování tohoto způsobu falšování, tedy přidávání umělých syntetických aromat do vín, jejichž přítomnost je v této potravině zakázána.