Slunečního světla je málo. Lidé jsou více podráždění

O téměř polovinu méně slunečních paprsků bylo v Karlovarském kraji od září do listopadu letošního roku. Může za to především nízká oblačnost, která se dlouhodobě drží na obloze. Současné počasí tak může prohloubit deprese, nervozitu, ale i vztek. Před těmito symptomy varuje meteorolog Rudolf Kovařík ze Šindelové.počasí sluníčko web

„V kraji za poslední tři měsíce bylo o 45 procent méně slunečního svitu, než je dlouhodobý průměr,“ upozornil meteorolog. „To velmi ovlivňuje psychiku i zdraví lidí. Obyvatelé v kraji mohou být více podráždění, vzteklí, může vznikat i více dopravních nehod a také můžeme být více nemocní, protože s nedostatkem světla klesá i obranyschopnost. Sluneční světlo prostě potřebujeme a na jeho nedostatek reaguje člověk velmi citlivě. Proto během svátečních dnů mnoho lidí tráví více času i v obchodech, protože tam je většinou hodě světla a lidé si jeho nedostatek tak kompenzují,“ informoval Rudolf Kovařík.

Nezáleží na tom, že osvětlení v obchodech je umělé, jde hlavně o světlo jako takové. „Není vyloučeno, že lidé s psychickými problémy na tom v těchto dnech mohou být daleko hůř. Jestli se situace ohledně slunečního svitu v následujících dnech zlepší, je těžké odhadnout,“ podotkl Rudolf Kovařík.

Co je však prý jisté, že letošní Vánoce a Mikuláš budou opět na blátě.

„Zima už se nám na mnoha místech Karlovarského kraje připomněla. V některých vyšších oblastech není problém narazit už na sníh i nyní. Ale i když by se tak mohlo zdát, že budeme mít konečně našlápnuto na Štědrý den na sněhu, obávám se, že všechny zklamu. Budeme ho mít opět na blátě,“ sdělil Rudolf Kovařík. Teplejší vzduch během Vánoc není však žádnou novinkou. Už i naši předci vytvořili pranostiku Na Adama a Evu čekej oblevu, což úbytek sněhu i v historii dokazuje.

„Může za to oceánské proudění, které právě během Vánoc ovlivňuje počasí v naší republice, a obzvláště v Karlovarském kraji. Žene se sem teplejší a vlhčí vzduch, takže tu máme spíše deštivo. Naopak v té době se objevuje sníh v nížinách v Americe. Je to tak už spoustu let. Odhaduji, že mrazivé a sněhové Vánoce by u nás mohly nastat tak jednou za čtyřicet let, a to je hodně střízlivý odhad,“ popsal Rudolf Kovařík.

Chladněji bude v Karlovarském kraji tento čtvrtek a pátek. Pak bude následovat postupné oteplení.

„Na konci tohoto týdne mohou ranní minima klesnout až na -9°C a maxima přes den se přes nulu nepřehoupnou,“ sdělil meteorolog. Od víkendu se však teploty začnou opět mírně zvedat a na svátek Mikuláše bude opět blátivo.

„Jak už jsem řekl, Karlovarský kraj velmi ovlivňuje oceánské proudění, kdybychom ho tu neměli, měli bychom daleko více sněhu a mnohem více mrazivých dní, než je tomu nyní,“ konstatoval Rudolf Kovařík.

Arktickou zimu však letos čekat nemáme. Teploty budou v rámci dlouhodobého průměru. I když není vyloučené, že se v některých dnech a na některých místech dostanou teploty i pod -20°C. Těchto dní by však nemělo být podle současného výhledu nijak moc. Záleží na celkovém vývoji počasí.

VID