Do Chebu se sjely špičky v dějepisných znalostech

Téma ‚Československé dějiny 50. a 60. let‘, papíry a propisky na stolech a soustředěné pohledy. Tak letos vypadalo finále dalšího ročníku jedinečné dějepisné soutěže, kterou pořádá Nadační fond Gaudeamus při Gymnáziu Cheb. Letos se jí zúčastnilo celkem 225 studentů z pětasedmdesáti gymnázií České a Slovenské republiky. Přípravy na soutěž trvají zhruba jeden celý rok. Nejintenzivnější jsou pak tři měsíce před začátkem finálového kola. Pořádání soutěže vyjde zhruba na dva miliony korun.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3913105Do Chebu se sjely špičky v dějepisných znalostech

Letošní novinkou bylo, že za studenty přijeli zástupci Komise československých historiků, například profesor Vilém Prečan a profesor Robert Kvaček.

„V průběhu soutěže studenti prezentují v písemných testech své vědomosti, které svou hloubkou v dobrém slova smyslu pravidelně šokují přítomné vysokoškolské pedagogy,“ uvedl pedagog a zakladatel soutěže Miroslav Stulák. Vzhledem k mimořádnému zájmu se od roku 2014 na všech českých a slovenských gymnázií konají krajská kola.

Na soutěž se studenti připravují vždy velmi zodpovědně. „O soutěži jsem se dozvěděla až dva měsíce před ní, protože jsem do chebského týmu nastoupila později, ale četla jsem mnoho knih, na internetu jsem si vyhledala a shromáždila řadu informací a hodně nám pomáhala i profesorka,“ řekla studentka chebského gymnázia Zuzana Rybařová.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3913105Do Chebu se sjely špičky v dějepisných znalostech

A kdo vlastně vyhrál? Už poněkolikáté si pomyslné zlato odvezli studenti z Moravy. Konkrétně z Klobouků u Brna. Chebští byli devatenáctí.

„Je pro mne překvapením, že opět zvítězil tým z Moravy,“ sdělil pedagog Miroslav Stulák, který soutěž už od roku 1992 připravuje. „Je to takový už několikaletý trend, že na špičce zůstávají studenti z moravských měst,“ sdělil Miroslav Stulák. Soutěž je velmi náročná, a vyžaduje tak maximální možnou přípravu. Ta zahrnuje přečtení několika desítek knih, internetových stránek a mnoho dalšího.

Vítězové si z Gymnázia Cheb odvezli několik knižních cen a k tomu také několik notebooků a padesát vstupenek do divadla Kalich na představení Srdcový král.