Výlov Ameriky přilákal spoustu zvědavců 

Déšť ani dopravní omezení neodradily ty, kteří si chtěli užít výlov rybníka Amerika u Františkových Lázní. A udělali dobře, protože se mohli dozvědět spoustu zajímavostí o přípravě ryb, ochutnat různé rybí dobroty a nakoupit si ryby domů. Město navíc tentokrát připravilo doprovodný program, a tak k tomu všemu hrála dobrá hudba.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3854190Výlov Ameriky přilákal spoustu zvědavců 

K Americe letos poprvé dorazil gastrovůz projektu Ryba na talíř českého ministerstva zemědělství. „Často se setkáváme s různými stereotypy. Jsou lidé, kteří jako malí spolkli kost a od té doby kapra nejedli. A to je jim už třeba 60 let. My se jim proto snažíme ukázat, jak lze rybu dobře vykostit, a že to není jen vánoční jídlo,“ řekl Jan Körner, šéfkuchař projektu Ryba na talíř. „Spousta lidí má zafixováno, že se kapr připravuje v trojobalu, ale jiné způsoby přípravy neznají,“ podotkl s tím, že na stránkách projektu najdou zájemci řadu nevšedních receptů. „Pokud máte čerstvou rybu, tak vám stačí na dochucení pouze sůl, pepř, čerstvá bylinka a nic nezkazíte citronem. Dalo by se říct, že čím lepší ryba, tím méně potřebujete koření,“ vysvětlil. Třeba právě u kapra mnohým vadí jeho typická vůně a chuť. „Někteří si myslí, že se jí zbaví, když rybu namočí do mléka. To je ale zbytečné. Stačí, když odříznou centimetr až centimetr a půl široký pásek na břiše s tukem,“ poradil.

 

A bude letos dostatek ryb? „To se zatím nedá odhadnout,“ odpověděl Zdeněk Mašek, ředitel Rybářství Mariánské Lázně. „Letos nás trápí teplé počasí, kvůli kterému nejsme ani v polovině výlovů. Vyšší teploty nesvědčí výlovům ani sádkování,“ vysvětlil s tím, že ryby nejsou při vyšších teplotách tak klidné, jako tomu bývá v době, kdy se teploty po ránu pohybují na nule a těsně nad. Cena za výběrového kapra by se měla i přes to na sádkách mariánskolázeňského rybářství pohybovat opět okolo 89 korun za kilogram.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3854190Výlov Ameriky přilákal spoustu zvědavců