Skalná bude mít novou hasičskou zbrojnici

Poklepáním na základní kámen byla v minulých dnech zahájena stavba nové hasičské zbrojnice ve Skalné. Stavební práce by měly začít během září, skončit mají příští rok v listopadu. Samotná stavba hasičské zbrojnice přijde na maximálně 36 milionů korun a z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) obdrželo město Skalná dotaci ve výši cca 32 milionů korun. Zbytek půjde z rozpočtu Skalné. Vše je ovšem závislé na výběrovém řízení na dodavatele stavby, které určí finální sumu za tuto moderní budovu.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3679757Skalná bude mít novou hasičskou zbrojnici

Prostory, ve kterých sídlí současná hasičská zbrojnice, nebyla pro tyto účely navržena a momentálně je na hranici životnosti.  „Původně se jednalo o hospodářské stavení z první poloviny 20. století. Skalenští hasiči tuto budovu začali užívat v roce 1960 a sloužila spíše jako základna pro spolek požární ochrany s jednou garáží pro hasičské náčiní. Zásahová činnost byla sporadická a práce na samotné zbrojnici probíhaly sendvičově dle potřeb tehdy sloužících hasičů – především na bázi brigády a akcích. Stav stávající hasičské zbrojnice už dlouho nevyhovuje žádné normě definující hasičskou zbrojnici či ani nárokům samotné služby Jednotky sboru dobrovolných hasičů,“ vysvětlil Roman Melničuk, velitel Jednotky dobrovolných hasičů Skalná. V současné době je ve Skalné pětadvacet hasičů a z toho sedm vykonává tuto činnost jako své povolání v řadách HZS ČR nebo SŽDC Cheb.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3679757Skalná bude mít novou hasičskou zbrojnici

Co by měl udělat ten, který by chtěl rozšířit řady hasičů ve Skalné?  „Jak hasiči říkají: Hasičem se musíš narodit. Musí mít v sobě určitou sílu pomoci a pomoc někomu jinému v nouzi. Je třeba si uvědomit, že dobrovolní hasiči v drtivé většině nedostávají za svoji práci žádnou finanční odměnu či mzdu. Svoji činnost vykonávají prostě dobrovolně,“ odpověděl Roman Melničuk.

Členové jednotek dobrovolných hasičů musejí splňovat určitá kritéria. Zejména se jedná o odbornou způsobilost hasičů, kterou získávají především školením a cvičením s profesionálními hasiči, dále odbornost týkající se samotných funkcí v jednotce, které získávají na kurzech pořádané hlavně Hasičským záchranným sborem, a v neposlední pro tuto práci musí mít určité fyzické a zdravotní předpoklady. Zdravotní prohlídky probíhají u těchto hasičů s roční periodou. Věk pro vstup do jednotky sboru dobrovolných hasičů je 15 let, ovšem k zásahům vyjíždějí hasiči splňující veškeré výše zmiňované parametry po dovršení hranice 18 let.  Pak už jen stačí zkontaktovat velitele v příslušné obci nebo městě a ten už zájemci rád vše vysvětlí či poradí.