ČD na konec prázdnin a začátek školního roku posílí vlaky i pokladny, které vydávají žákovské a studentské průkazy

Žáci a studenti mohou při dojíždění do školy cestovat za poloviční jízdné Desítky posilových vozů Českých drah vyrazí na železnici o nadcházejícím víkendu, kdy končí prázdniny a začíná školní rok. Na cestu se po prázdninách vydají především žáci a studenti, kteří tráví týden na internátech. Žáci i studenti mohou po dobu celého školního roku využívat při dojíždění do škol zvláštní slevu na základě předložení průkazky, kterou jim mohou vydat osobní pokladny na železničních stanicích.DSC_2155

Posilové vozy vyrazí na tratě v celém Česku a na Moravě

Národní dopravce České dráhy zařadí do pravidelných spojů desítky posilových vozů. Nejvíce jich pojede v neděli 3. září. Tradičně půjde hlavně o operativní posily vlaků, které se provádějí podle aktuálního zájmu o rezervace. Čím dříve budou již nabízená místa ve spojích rezervována, tím je větší pravděpodobnost, že daný vlak bude doplněn o dodatečné posilové vozy.

Posilové vozy jsou tradičně soustředěny ve významných železničních uzlech, jako jsou např. Bohumín, Brno, Olomouc, České Budějovice, Plzeň nebo Cheb. Pravidelně jsou nejvíce posilovány spoje z Bohumína a Ostravy, Valašska nebo z jižní Moravy do Prahy, vlaky mezi Brnem, Olomoucí a Ostravou a také spoje směřující z různých míst Čech do hlavního města, např. z Chebu, Českých Budějovic nebo z Hradce Králové.

Do školy půjde opět cestovat s žákovskou nebo studentskou slevou

Slevu až 71,5 % pro žáky do 15 let při dojíždění do školy a 55 % z obyčejného jízdného pro studenty učilišť, středních a vysokých škol nabízí kombinace zvláštního jízdného regulovaného státem a zákaznické In Karty Českých drah s aplikací IN 25. Na samotný žákovský nebo studentský doklad je pak možné získat slevu 62,5 %, resp. 40 % z obyčejného jízdného. Vedle jednotlivých jízdenek si mohou žáci a studenti pro každodenní dojíždění zakoupit zlevněné týdenní nebo měsíční jízdenky.

Sleva pro žáky a studenty – žákovské jízdné – je poskytováno žákům a studentům do 26 let na základě výměru Ministerstva financí České republiky. Nárok na žákovské jízdné musí být prokázán žlutomodrým žákovským průkazem u žáků do 15 let a naopak oranžovým u studentů od 15 do 26 let. Sleva je poskytována při dojíždění žákům prezenční formy studia z místa trvalého bydliště do místa školy / místa praktického vyučování, a to v trase nejkratší nebo časově nejvýhodnější. Žáci či studenti, kteří vlastní In Kartu druhé generace, si mohou žákovský průkaz na pokladnách ČD nechat „nahrát“ také do In Karty. Žáci a studenti mohou výhodně kombinovat také slevu na žákovské jízdné a nabídku IN 25, díky čemuž získají ještě výhodnější cenu jízdného.

 

Příklad žákovského jízdného pro studenty 15 – 26 let
trasa vzdálenost v km obyčejné jízdné žákovské jízdné žák. jízdné +IN 25
Pečky – Kolín 14 29 17 13
Kolín – Praha 62 93 56 42
Soběslav – Praha 123 174 104 78
Žďár n. Sáz. – Praha 169 236 142 107
Cheb – Praha 219 302 181 136
Krnov – Praha 337 459 275 206

Pro pravidelné denní dojíždění do škol na vzdálenost do 120 km je možné využít také zvýhodněné týdenní a měsíční traťové jízdenky. Například pro studenta (15 – 26 let) stojí měsíční jízdenka Pečky – Kolín (14 km) 476 Kč, v kombinaci žákovského průkazu + IN 25 je to 357 Kč (tj. přibližně 11,90 Kč / 1 cestu, resp. 8,90 Kč / 1 cestu) nebo například měsíční dojíždění na trase Kolín – Praha (62 km) vyjde na 1 568 Kč s žákovským průkazem, resp. na 1 176 Kč při kombinaci žákovský průkaz + IN 25 (tj. přibližně 39,20 Kč / 1 cestu, resp. 29,40 Kč / 1 cestu).

Slevu IN 25 pro juniory je možné pořídit ve třech různých variantách podle délky platnosti. Nejkratší na 3 měsíce stojí 150 Kč, na 1 rok stojí 250 Kč a na 3 roky 490 Kč.

Průkazky na slevy potvrdí více pokladních

České dráhy očekávají velký zájem o vydání žákovských a studentských průkazů na slevu. Studentům doporučujeme, aby si příslušný tiskopis vyzvedli v pokladnách již tento týden, před prvním školním dnem, aby si ho mohli nechat ve své škole hned v první den školní docházky potvrdit. S potvrzeným tiskopisem mohou pak na železničních stanicích požádat o ověření průkazu dopravcem. Aby se zvládl velký zájem žáků a studentů, posílí národní dopravce osobní pokladny ve vybraných železničních stanicích buď o další přepážky, nebo u stávajících prodlouží pracovní dobu. S posílením jednotlivých pokladen se počítá již od 24. srpna a až do 8. září, nejvíce pracovišť navíc ale bude k dispozici v pondělí a v úterý 4. a 5. září.  Žákům a studentům, kteří se budou ze škol a internátů domů vracet až koncem týdne pak doporučujeme požádat o ověření průkazky až v polovině týdně.

Železniční stanice s rozšířeným provozem

  • Praha a Středočeský kraj: Praha hl.n., Benešov u Prahy, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Hořovice, Příbram, Kolín, Kutná hora hl.n., Poděbrady, Nymburk hl.n., Pečky.
  • Plzeňský kraj: Plzeň hl.n., Klatovy.
  • Jihočeský kraj: Tábor, Písek.
  • Pardubický kraj: Pardubice hl.n., Česká Třebová, Choceň, Chrudim, Hlinsko v Čechách;
  • Královehradecký kraj: Hradec Králové hl.n., Týniště nad Orlicí, Jaroměř;
  • Liberecký kraj:
  • Ústecký kraj: Ústí nad Labem hl.n., Litoměřice město.
  • Jihomoravský kraj: Brno hl.n., Brno-Královo Pole, Blansko, Tišnov, Kuřim, Vyškov na Moravě, Veselí nad Moravou.
  • Kraj Vysočina: Moravské Budějovice.
  • Olomoucký kraj: Olomouc hl. n., Hranice na Moravě, Kroměříž, Nezamyslice, Prostějov, Přerov, Šumperk, Zábřeh na Moravě.
  • Zlínský kraj: Vsetín, Staré Město u Uherského Hradiště, Otrokovice.
  • Moravskoslezský kraj: Ostrava střed, Opava východ, Frýdek-Místek.

Vedle těchto stanic doporučujeme využít také ostatní prodejní místa Českých drah včetně menších stanic, kde jsou méně frekventované pokladny.