Literární marmeláda se vařila u Lesního pramene. Recitovaly se verše Cvětajevové

Verše, hudba a vůně švestek, to byla letošní Literární marmeláda. Na své si přišli milovníci poezie, literatury básnířky Mariny Cvětajevové, ale také melodické hudby a tradiční švestkové marmelády. Cílem akce je přispět k rozvoji a posílení vzájemných rusko-českých vztahů v oblasti cestovního ruchu a kultury, vzbudit zájem o ruské spisovatele a ruskou literaturu, ale také popularizovat výuku ruského jazyka.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3562084A IMG_7476

Po roce se u lesního pramene vařila Literární marmeláda. Tentokrát s tématem 125. výročí od narození velké ruské básnířky Mariny Cvětajevové, která byla známá svým vztahem k České republice. „Je dobře známo, že Cvětajevová měla zcela mimořádný vztah k Čechám,“ říká organizátorka akce Elena Sorokina. Básnířka dokonce napsala: „Čechy mi zůstaly v paměti jako jeden tmavomodrý den a jedna mlhavá noc. Nesmírně Čechy miluji…“

Básně jedné z nejvýznamnějších básnířek 20. století přednesly ruské básnířky, které nyní žijí v Praze. Recitovala Ljudmila Svirská a Larisa Dašková. Pěvecký soubor s názvem Ruská duše (Russkaja duša) pak zazpíval nejkrásnější ruské písně, které jsou ukázkou lyričnosti a jedinečné melodičnosti ruské písňové tvorby.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3562084Literární marmeláda se vařila u Lesního pramene. Recitovaly se verše Cvětajevové

Marina Cvětajevová odjela v květnu 1922 spolu se svou dcerou Ariadnou do zahraničí za svým mužem, který byl důstojníkem, přežil porážku Děnikina a Wrangela a tou dobou se nacházel v Praze, kde studoval. Cvětajevová pak žila v Praze tři roky a narodil se jí zde syn Georgij. V Praze také napsala řadu básní, včetně Poémy hory, Poémy konce, tragédie Ariadna a převážné části poémy Krysař.