THE DIXIE HOT LICKS roztancovali kolonádu. Dnes zahrají PRIME TIME VOICE PRAHA

Hned první koncert sedmidenního festivalu Jazzové lázně přilákal spousty nejen jazzumilovných posluchačů. Zaplněnou mariánskolázeňskou kolonádu uvedla do varu plzeňská skupina THE DIXIE HOT LICKS.

Foto: Sobota Jazzové lázněA IMG_6568

A IMG_6605

Další dny se mohou návštěvníci těšit na:

Neděle 25. 6. 2017 * 15 hodin * lázeňská kolonáda  

PRIME TIME VOICE PRAHA

„Jsme jazzová vokální kapela, která se díky jednolitému aranžérskému rukopisu nemusí ve výběru písní omezovat na jediný žánr. V repertoáru máme (nejen) filmové a (nejen) swingové (a nejen) hity – některé písně se dle našeho mínění totiž hity teprve stanou… A u toho my rozhodně chceme být!“

Formaci tvoří dámské vokální trio s širokým pěveckým záběrem a bohatým uměleckým curriculum ve spojení s instrumentálním sdružením o tříčlenném počtu hráčů – vynikajících jazzmanů. Společným cílem této šestice je „jít po vnitřní síle hudby“ prostřednictvím starých, zapomenutých, nezapomenutelných, znovuobjevených či zbrusu nových nejen filmových melodií (Klugh, Grusin, Mancini, Silvestri, Metheny, Corea, Liška…). Tvůrčí způsob práce aranžéra Jaroslava Šimíčka s hudebními tématy posunuje skladby do nových harmonických i rytmických souvislostí. Od svého založení (2013) a vydání debutového CD (2014) se kapela rychle etablovala nejen na české vokální jazzové scéně, ale pozvání získala i na prestižní jazzové scény v Londýně či Německu. Z hudební historie vokální trojice stojí za zmínku mj. spolupráce s Milošem Formanem, Liborem Peškem, Petrem Kotíkem, Jiřím Linhou, Ondřejem Havelkou či Karlem Gottem nebo koncert v Zankel Hall new-yorské Carnegie Hall.

Prime Time Voice uslyšíte ve složení: Dana Šimíčková – soprano, Taťána Roskovcová – mezzosoprano, Marta Marinová – alto, Jan Kovář – guitar, Jaroslav Šimíček – acoustic bass, Jan Dvořák – drums.

Pondělí 26. 6. 2017 * 15 hodin * lázeňská kolonáda 

AJETO GLASS DIXIELAND NOVÝ BOR

Ajeto  Glass Dixieland je kapela ze sklářského Nového Boru, proto i název „Glass Dixieland“.  Všeobecně v mu- zikantských kruzích koluje, že když se sejdou dva muzikanti, hned sestavují novou kapelu. V tomto případě se toto rčení doopravdy stalo skutečností a tak po zlomové dohodě s dalšími dlouholetými kamarády, kteří se vzájemně potkávali v různých hudebních souborech s jiným zaměřením, vzniklo v roce 2008 hudební seskupení Ajeto Glass Dixieland.

Kapela hraje klasický neworleanský dixieland v klasickém obsazení: trubka, klarinet, trombon, kytara, banjo, basa a bicí. Na lázeňské kolonádě tak zazní evergreeny ze slavné doby, kdy jazz byl ještě jazzem. Nevtíravá show celé kapely jistě doplní nevšední hudební zážitek pondělního odpoledne.

Úterý 27. 6. 2017 * 15 hodin * lázeňská kolonáda

JANA SEDLÁČKOVÁ a MEMORY JAZZ BAND

Jana Sedláčková je absolventkou Plzeňské konzervatoře (u prof. Věry Müllerové) a Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze (u prof. Kvitoslavy Bilinské). V obou případech byl jejím hlavním nástrojem klavír. V nynější době vyučuje hru na klavír v ZUŠ. Doprovodný orchestr Memory Jazz Band  prošel od roku 1965 dlouhým vývojem. Vše začalo The Married Gentlemans Jazz Bandem a přes Uranií se název nakonec ustálil na názvu Memory Jazz Band v roce 1989. Orchestrem za celou dobu prošlo mnoho vynikajících muzikantů, kteří v dnešní době stále hrají v předních profesionálních kapelách nejen u nás, ale i v zahraničí. Orchestr se zaměřuje na interpretaci dixielandu anglické školy (Barber, Bilk, Ball) a swing slavných orchestrů a skladatelů (Basie, Ellington, Goodman, Herman, Porter, Ježek).  Od roku 2015 provádějí hudební taškařice pánové Petr Vohnout – trumpeta, Josef Babička – klarinet a tenor sax, Michal Kolář – trombon, Jan Sedláček – piano a kapelník, Tom Hanzlíček – basa a Petr Fink – bicí nástroje. Celou partu doplňuje vynikající zpěvačka Jana Sedláčková a Jan Harvánek – zakladatel orchestru a aranžér.

Středa 28. 6. 2017 * 15 hodin * lázeňská kolonáda

JITKA VRBOVÁ a HOT JAZZ PRAHA

Jitka Vrbová patří mezi naše přední jazzové zpěvačky již řadu let, původním povoláním je však učitelka češtiny. Zpívat začala s různými pražskými amatérskými kapelami. Její první jazzové nahrávky se objevily začátkem osmdesátých let u vydavatelství Supraphon v doprovodu souboru Hot Jazz Praha. Tento kapela vznikla v roce 1958 a u jejího zrodu byl saxofonista Stanislav Chmelík, který po letech soubor obnovil. Spojení Jitka Vrbová a Hot Jazz Praha existuje dodnes a tuto sestavu je možno vídat po všech předních jazzových klubech nejen po Praze. Druhá tvář zpěvačky Jitky Vrbové je hudba country, ve které od roku 1984 spolupracuje opět se Stanislavem Chmelíkem, tentokrát jako kytaristou. Ve dvojici vystupují na různých festivalech, v klubech a trampských srazech po celé republice. U vydavatelství Multisonic natočila šest sólových desek a další jednotlivé nahrávky.
Jitka Vrbová – zpěv; Stanislav Chmelík – tenor sax, klarinet; Stanislav Šťavík – piano, Dan Kozel – kontrabas; Miloš Kejř – bicí

Čtvrtek 29. 6. 2017 * 15 hodin * lázeňská kolonáda

DARJA KUNCOVÁ a JAZZ BLUFFERS PRAHA

Darja Kuncová patří mezi přední zpěvačky naší jazzové scény a můžeme ji slýchat s kapelami různého stylového zaměření i velikostí – od tříčlenného Old Fashion Tria až po bigbandy. O jejích pěveckých kvalitách víme již léta,  protože na festivalu Jazzové lázně zpívala již mnohokrát.  Doprovodná band Jazz Bluffers je kapela, která hraje radostnou, optimistickou a pohodovou muziku v duchu amerických orchestrů z první třetiny minulého století k tanci, poslechu a dobré náladě. Je složená z pěti profesionálních hudebníků, kteří vystupovali na různých jazzových scénách nejen v České republice, ale také v Německu, Rakousku, Španělsku, Holandsku, Americe a už její nástrojové obsazení – trubka, klarinet, banjo, bicí a suzafon – navozuje atmosféru starého jazzu.

Na lázeňské kolonádě uslyšíte a uvidíte: Darju Kuncovou – zpěv, Ladislava Kouckého – trubka, Rudolfa Musila – sax a klarinet, Jiřího Šíchu – banjo, Václava Dědibu – suzafon a Petra Zimáka – bicí.

Pátek 30. 6. 2017 * 15 hodin * lázeňská kolonáda  

REVIVAL SWING BAND PRAHA

RSB založil Antonín Šilhavý v roce 1979. Obsazení se od té doby několikrát změnilo, jen dva členové jsou v kapele od samého začátku: Kapelník a trumpetista Antonín Šilhavý a jeho žena  klavíristka Jaroslava – žákyně Rudolfa Rokla. Seznámili se za dob studií na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Orchestr  Revival Swing Band   je složen  z  vynikajících profesionálních muzikantů:

Trumpetista a leader kapely Antonín Šilhavý, absolvent Konzervatoře J. Ježka, založil kapelu Revival Swing Band roku 1979. Navázal tak na tradice kapely Revival Jazz Bandu jehož byl členem. Klavíristka  Jaroslava Šilhavá  absolventka Konzervatoře Jaroslava Ježka, žákyně Valentiny Kameníkové a Rudolfa Rokla. Má  přezdívku „Česká královna boogie-woogie “. Saxofonistu, flétnistu a hráče na akordeon Tomáše Křemenáka uslyšíme i v orchestru Felixe Slováčka a v Moondance orchestru Martina Kumžáka, který doprovází Star Dance. Bubeník Ivan Smažík je profesorem pražské Ježkovy konzervatoře, ale můžeme ho slyšet a vidět i na prknech Národního divadla. Spatříme ho i na televizní obrazovce v pořadech s bývalým Orchestrem Českého rozhlasu a televize.  Kontrabasista  František Raba patří k tomu nejlepšímu, co česká hudební scéna v současné době nabízí. Tento  úžasný muzikant a  showman  doprovází Karla Gotta, je též členem orchestru Golem a dalších jiných seskupení. S  Revival Swing Bandem spolupracuje jedna z nejlepších  současných  českých jazzových zpěvaček, pokračovatelka stylu Evy Olmerové  – charismatická a sympatická Darja Kuncová. 

Revival Swing Band  Praha vystupoval na více než 40 mezinárodních jazzových festivalech, v mnoha jazz klubech a na dalších akcích po celé Evropě.