Při akci Jehla našli strážníci více než 600 kusů infekčního materiálu po narkomanech

Strážníci z dvaatřiceti měst spojili své síly a pokusili se vyčistit svá města od infekčního materiálu a tím předejít možnému nebezpečí, kterému jsou vystaveny hlavně děti, ale také domácí zvířata. Zároveň se snažili rozšířit povědomí o správném chování při nálezu injekční stříkačky. Do preventivní akce se zapojilo přes 420 strážníků, včetně asistentů prevence kriminality.

Vedle Prahy svá města uklízela také Břeclav, České Budějovice, Český Těšín, Dobruška, Havířov, Hodonín, Cheb, Chodov, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Kroměříž, Liberec, Mladá Boleslav, Nejdek, Nové Město nad Metují, Opava, Ostrava, Ostrov, Pardubice, Plzeň, Přelouč, Rakovník, Sokolov, Tábor, Teplice, Trutnov, Ústí nad Labem, Veselí nad Moravou, Zlín.

Přestože se strážníci napříč republikou této činnosti věnují pravidelně v rámci běžného výkonu služby, jsou tato cílená preventivní opatření velmi důležitá, například i pro spolupráci se státními policisty, kdy jim strážníci předávají informace o výskytu narkomanů. Tato zjištění jsou jedním z užitečných vodítek při potírání drogové kriminality.

V Chebu bylo v jarní akci Jehla nalezeno celkem 20 použitých jehel a injekčních stříkaček. V meziročním srovnání je to stále méně kusů. Důvodem tohoto pozitivního trendu je zejména pravidelná činnost strážníků a dobrá spolupráce s neziskovými organizacemi, které se této problematice věnují. Většina narkomanů vrací použité jehly, aby za ně dostali nové. Bezesporu je pozitivní zpráva, že především dětská hřiště jsou z pohledu kontaminovaného materiálu bezpečná. Velkou zásluhu na tom má Město Cheb, které hřiště spravuje.

 

Strážníci znovu apelují na veřejnost:

„V případě, že občané někde naleznou nebo zahlédnou tento infekční materiál, žádáme je, aby ho sami z důvodu vlastní bezpečnosti nesbírali, ale neprodleně zavolali na linku tísňového volání „156“ a strážníci městské policie zajistí odborný sběr i jeho následnou likvidaci.“