Dobrý člověk ještě žije, aneb co zmůže jeden ukradený bicykl

Vzdor průpovídkám některých škarohlídů se tento týden potvrdilo, že dobří lidé ještě nevymřeli. Žijí naopak i na Chebsku a rozhodně jich zde není málo. Ukázala to vlna zúčastněných reakcí na úterní výzvu s prosbou o pomoc při hledání jednoho odcizeného starého kola, jež se objevila také na facebookovém profilu města Chebu. Díky ochotě mnohých přátel i zcela nezúčastněných lidí se tato výzva brzy natolik rozšířila, že se v pátek odpoledne ztracené kolo navrátilo majiteli zpět.kolo Odstrčil na web

V pátek 7. dubna 2017 odpoledne, pouhé tři dni po zmizení onoho šedesát let starého kola, se majiteli prostřednictvím telefonního čísla uvedeného na plakátě ozval mladý muž, jenž prohlásil, že ví, kde se hledané kolo nachází. Po positivní odpovědi na otázku, platí-li na plakátu uvedená odměna, pak oznámil, že by bicykl majiteli mohl předat. K tomu také o méně než dvě hodiny později v chebské ulici 17. listopadu došlo. O tom, jak muž ke kolu přišel, se lze pouze dohadovat. Oficiální verze zní, že kolo odkoupil přímo do onoho nešťastníka, jenž je v úterý před OC Dragoun ukradl za účelem zpeněžení. Snad kvůli určitým závislostem. Ať tak či onak, šťastný majitel vyplatil nálezci slíbenou odměnu a odvedl své milované zelené kolo, v té chvíli pro chybějící přední ventil nepojízdné, domů.

Dobrá věc se podařila a to téměř výlučně díky občanské angažovanosti nemalého počtu obyvatel Chebu a okolí. Výzva, již Š. K. Odstrčil z rozčilení nad „zcela nepochopitelnou“ krádeží ve středu dopoledne předal svým přátelům k rozšíření, totiž dokonale zafungovala. Jak seznal sám nálezce, na kole, o němž díky internetu každý ví, „by se člověk ani nesvezl“. Na tuto kartu v dobré víře v pomoc okolí vsadil také majitel, jež si z popudu policie dal záležet na nalezení fotografií hledaného kola a vytvoření plakátu, který zjevně zaujal. „Všem veliké díky a moje největší uznání! Mám radost, že jsem se ve svém optimismu nespletl. Z celé události vyplývají především dvě věci. Předně si dávejte pozor na své kolo, i to staré, neboť jsou prý právě v kursu. A dále vězte, že to s naší společností vůbec není tak špatné, jak by se mohlo zdát. Concordia parvae res crescunt… zní motto, jež můžeme číst na městském znaku Františkových Lázní a toto rčení se na Chebsku opět potvrdilo.

S díky Š. K. O.