Balzám na duše bláznů představí malíř s uměleckým jménem J. S.

Další ze zajímavých výstav připravili již na tento pátek (7.4) pracovníci františkolázeňského muzea. Malíř s uměleckým jménem J. S. představí hostům svoji tvorbu nazvanou Balzám na duše bláznů.plakát muzeum duben na web

Slavnostní vernisáž se uskuteční v pátek 7. dubna v 16 hodin. Výstava potrvá do 30. května. Muzeum Františkovy Lázně má otevřeno každý den kromě pondělí v době od 10 do 17 hodin.

„Balzám na duše bláznů.

Vítejte na výstavě. Vy, kteří jste blázni i vy, kteří nejste. Já sám blázen jsem. Mám na to úřední doklad. Modrou knížku od majorů a plukovníků minulého režimu. Obrazy maluji tak, že do nich vstupuji a po dobu práce v nich pobývám. Byl bych tudíž opravdu blázen, kdybych je utvářel tak, aby mi v nich nebylo příjemně. Ač jinak jsem vcelku otužilý, má duše je choulostivá, a tak to musí být hotový balzám. Ten balzám tímto nabízím i Vám – jeho účinek může být přímo úměrný době, na kterou Vás dokáže upoutat či kterou si budete moct dovolit v něm strávit. Sám jsem strávil v těchto obrazech značnou část svého života, takže je má duše v pohodě a nabalzamovaná, jen ji uložit do mauzolea.

 A co vy, kteří si myslíte, že blázni nejste? Necinkali jste kdysi klíči, abyste pomohli změnit svět k lepšímu? Nepomáhali jste nezištně tu a tam, či kde se dalo, nejen abyste se odlišili od těch, s nimiž jste nesouhlasili? Nikdy jste nepocítili živelnou chuť ukázat větrným mlýnům zač je toho loket? Nebo jste naopak nahromadili statky a zjistili, že nejste o moc šťastnější než dřív? Opravdu si myslíte, že diagnózu „blázen“ vám může vystavit jenom odborný lékař? A navštívili jste jej?

Gratuluji vám k návštěvě lázní. Sem se nejezdí spěchat, alébrž zpravidla užít si na čas volnějšího tempa života, který nás jako řeka unáší do moře. Velký díl svých každodenních starostí jste nechali doma. Ale mozek nezná odpočinu – dejte mu volno, a on si začne přemítat o životě, vzpomínat, hodnotit, přehodnocovat. Nuže, aby vás vaše rozjímání nepohltilo úplně, nabízím vám jako záchranný kruh výstavu obrazů, kterými jsem prošel během posledních 35 let. Snad k pobavení, k pousmání, možná k zamyšlení. Těm, které moje obrazy nezaujmou, se omlouvám, ale takový je život – díky tomu, že nemáme stejný vkus, můžeme žít ve světě, který je nádherně různorodý.“

Děkuji Vám za návštěvu výstavy a váš čas – J.S.