Vlakem na prodloužený víkend k našim sousedům

Nejen nadcházející tři jarní prodloužené víkendy představují ideální příležitost strávit volné dny na cestách za poznáním nebo relaxací. Do okolních zemí se snadno cestuje vlakem. Přímé denní nebo noční vlaky jezdí z České republiky například do Drážďan, Berlína, Hamburku, Vídně, Grazu, Lince, Varšavy, Krakova, Popradu, Košic, Bratislavy nebo Budapešti. S přestupem lze snadno cestovat i do dalších měst, jako jsou Salcburk, Innsbruck, Erfurt a další turisticky atraktivní místa.DSC_2155

„České dráhy ve spolupráci se zahraničními partnery nabízejí řadu výhodných jízdenek pro dálkové spoje do různých míst ve střední Evropě. V nabídce jednosměrných tzv. Včasných jízdenek jsou například Vídeň dosažitelná rychlovlakem railjet v dubnu již od 386 Kč, také cena pro Berlín je od 386 Kč, Budapešť od 522 Kč, nebo Košice rychlovlakem pendolino od 497 Kč. Přirozeně při včasném nákupu jsou jízdenky nejlevnější,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

České dráhy nabízejí například přímé denní vlaky do Německa na trasách Praha – Drážďany – Berlín – Hamburk, Praha – Plzeň – Řezno – Mnichov, Praha – Brno – Vídeň – Graz, Praha – Linec, Praha – Brno – Bratislava – Budapešť nebo Praha – Ostrava – Varšava a Praha – Ostrava – Žilina – Poprad-Tatry – Košice. Atraktivní přímé spojení je také z Ostravy do Vídně nebo do Bratislavy a Budapešti. Noční vlaky nabízejí cestu například do Curychu, Budapešti, Popradu-Tater a Košic nebo do Krakova a Varšavy. „Cestovní časy i četnost spojů jsou na mnoha tratích velmi atraktivní. Například cesta z Prahy do Vídně nebo do Lince trvá 4 hodiny, do Berlína asi 4 a půl hodiny a rychlovlakem Pendolino do Popradu-Tater 6 hodin a do Košic 7 a čtvrt hodiny,“ připomíná Michal Štěpán. Na frekventovaných linkách jezdí vlaky ve dvouhodinových intervalech. Noční spoje pak nabízejí pohodlný přesun během noci bez ztráty času během dne, a navíc je možné využít lůžkové a lehátkové vozy.

Nově z Prahy přímo do Krakova

„S Velikonočním prodlouženým víkendem začne jezdit také sezónní přímý denní vlak Praha – Krakov, který turistům umožní navštívit významné polské historické město zapsané na seznam památek UNESCO a doplní celoroční noční spoj,“ doplnil informace o možnostech cestování po střední Evropě Michal Štěpán. Také v tomto expresu budou k dispozici Včasné jízdenky. Cesta z Prahy do Krakova tak bude stát od 524 Kč.

Při cestování po Evropě je možné využít také další nabídky, např. jízdenky CityStar, Interrail nebo speciální dvoustranné zlevněné nabídky. Řada zlevněných jízdenek je nabízena také ve variantě pro cestování v 1. třídě.