Za padělané bankovky si mohou posedět až osm let v kriminále

„Proč si vydělávat prací, když máme tiskárnu?“ To si pravděpodobně řekli dva muži, kteří měli už dřív opletačky se zákonem. A že nebyli žádní troškaři, pustili se do padělání rovnou dvoutisícových bankovek. Ty pak začali uvádět do oběhu. Ale tak dlouho se chodí s falešnými bankovkami do obchodu, až si pro padělatele přijde policie se želízky. Pokud budou uznáni vinnými, můžou mít až na osm let zajištěný pobyt ve vězení.

Padělatelé se svým „byznysem“ začali minimálně na začátku února letošního roku, ve čtvrtek si pro ně ale kriminalisté došli.

„Od včerejších ranních hodin probíhá samotná realizace případu, jsou prováděny domovní prohlídky bytových a nebytových prostor, a se souhlasem státního zástupce byli zadrženi dva muži ve věku 43 a 34 let. Muži padělané bankovky sami nebo prostřednictvím třetích osob uváděli do oběhu při nákupech zboží či služeb minimálně na území Karlovarského kraje,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Při prohlídkách se podařilo zajistit řadu věcí důležitých pro vyšetřování a výpočetní techniku, kterou budou dále zkoumat odborníci. Oba muži, kteří mají bohatou trestní minulost, si od kriminalistů vyslechli obvinění z trestného činu padělání a pozměnění peněz. „Na případu nadále pracujeme, nyní probíhají vyšetřovací úkony,“ uzavřela Kateřina Böhmová.