Celníci měli v loňském roce napilno

Celníci v loňském roce nevybírali pouze clo, daně a ostatní poplatky, ale bojovali proti daňovým únikům. V minulém roce vybrali na cle ze zboží dovezeného ze zemí mimo EU téměř 22 milionů korun, na spotřební dani, která patří k významným příjmům státního rozpočtu, inkasovali 628,5 milionů korun. Odhalili například převoz omamných látek, zajistili padělky a zabavili cigarety i lihoviny, u kterých nedoložili majitelé původ.policie-celníci-1-malá-na-web

„Úspěšný rok mají za sebou také pracovníci odboru Správy příjmů a vymáhání. Celkově v roce 2016 vybrali v rámci dělené správy přes 201 milionů korun,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lucie Foltová.

Dále v celních skladech skončily cigarety a tabák, minerální oleje a lihoviny, jejichž majitelé neprokázali jejich řádné zdanění. Zabránili tak celkovému úniku na daních a dalších poplatcích ve výši přesahující 5,3 milionů korun.

„Při dohledu zpoplatnění dálnice D6 na úseku od Karlových Varů do Chebu zjistili 463 případů nezaplaceného mýta a 1 743 případů chybějícího dálničního kuponu. Za tyto přestupky uložili řidičům pokuty za více než dva miliony korun. Přes jednu třetinu z této částky zaplatili řidiči pomocí platebních terminálů, kterými jsou vozidla celní správy vybavena,“ informovala mluvčí.

Při kontrolách vnitřního trhu s cílem ochránit spotřebitele se karlovarští celníci loni zaměřovali nejen na tržnice, ale také na kamenné obchody. Zajistili padělky či napodobeniny značkového zboží a pirátských nahrávek na CD a DVD, u kterých by hodnota originálních výrobků dosahovala částky 35 milionů korun.

V rámci spolupráce s německými kolegy odhalili karlovarští celníci přes sto případů převozu omamných a psychotropních látek, které by na černém trhu dosáhly hodnoty přesahující tři miliony korun.