Agility, aneb jak si užít plno zábavy se svým psím miláčkem

Určitě už většina z vás někdy viděla koně na parkuru, tedy skákat přes překážky. A právě z tohoto koňského parkuru vznikl ten psí – agility. Agility je velice populární psí sport, vhodný téměř pro všechny pejsky a jejich páníčky. Ne každý má ambice závodit a sbírat medailová umístění, někdo se spokojí jen s trénováním a společně prožitými nezapomenutelnými chvilkami, kterou může být i prosté zvládnutí houpačky. Při agility pes zdolává předem určenou trasu dle pokynů svého psovoda, kdy se setká na trati s celou řadou nejrůznějších překážek. Patří mezi ně skokové překážky, tunely, diváky velmi oblíbený a atraktivní slalom nebo třeba zónové překážky jako je áčko, kladina a houpačka. Každá z překážek se musí překonávat podle určitých pravidel a jejich nedodržení vás bude stát nějakou tu chybičku.

Když se tým naučí všechny překážky a má chuť a odvahu, může vyrazit na závody, kterých se koná spousta téměř každý víkend. Ani v zimě není problém si zaběhat, velmi často se k pořádání tréninků i závodů používají jezdecké haly, nebo sportovní haly s položenou umělou trávou. Podle své výšky je pes zařazen do jedné z kategorií, a to small, medium, nebo large. Závodní kariéra začíná kategorií A1, která je pro začátečníky, následuje pokročilá kategorie A2 a vrcholem společného umu je kategorie A3 plná jiný opravdových profíků v tomto nádherném psím sportu. Pro přestupy mezi jednotlivými kategoriemi je nutné skládat zkoušky dle určitých podmínek.

Agility se věnujeme v Psí škole Kopaniny v Kopaninách u Aše už několik let, poslední rok fungujeme jako spolek. Několikrát do roka pořádáme kurzy pro začátečníky, a pokud to někoho chytne, může se k nám přidat trvale a doplnit náš skvělý tým. Často si zveme zkušené trenéry a závodníky na intenzivní výcvikové víkendy, pořádáme voříškiády, v letošním roce nás čeká pořadatelská premiéra oficiálních závodů agility, a to 7. května 2017.

Běhají u nás pejsci pro agility stvoření – border kolie, jack russel teriéři, šeltie, ale třeba také méně obvyklá plemena, jako je např. čivava. Dokonce je součástí našeho týmu i 18 cm vysoká čivavka závodící během roka po splnění všech podmínek v kategorii A2, která budí rozruch všude, kde se ukáže. Několik týmů si s námi užívá pouze tréninky a rozhodně se za to na ně nikdo nezlobí. Agility by se nikdy nemělo stát honem za medailemi i na úkor zdravotního a psychického stavu psa. V našem týmu to je základním pravidlem. Chceme mezi sebou jen lidi, kteří si chtějí užívat rodinnou pohodu, bandu, která drží při sobě, a ty, kteří nikdy nenechají zvítězit ambice nad láskou k pejskovi a umějí se radovat ze společně strávených chvil. Psovodi jsou u nás jak z řad těch nejmladších, což velmi podporujeme a dětem se snažíme věnovat, co to jde, dále je tu plno dospělých, maminek a někteří jsou důchodového věku, což by jim nikdo nehádal, když vidí, s jakým zapálením se pohybují po parkuru.

V Psí škole Kopaniny se dále věnujeme i výcviku poslušnosti, učení tanečních prvků, socializačním procházkám, několikrát ročně ve spolupráci s karlovarským provozovatelem pořádáme coursing. Prostě každý den věnujeme našim čtyřnohým přátelům a snažíme se poskytnout každému to, co by ho mohlo bavit a v čem se se svým pejskem najde.

Bára Múdra