Starostové z obou stran hranice opět upekli štólu. Letos rekordně dlouhou

Už po sedmnácté se v Lubech konalo Vánoční setkání u stromku před tamní radnicí. Místní zpívají koledy, náměstím voní bramboráky a víno, nechybí ani několikametrová štóla. Tu také tentokrát upekla starostka Lubů a starosta německého Erlbachu. Letos ale měla přes 10 metrů! 

„Celá akce začíná už na začátku prosince, kdy se sejdeme se starostou německého Erlbachu a společně zaděláme těsto na štólu,“ popsala Anita Černíková, starostka Lubů. „Když je těsto připravené, peče se štóla po částech v historické kamenné peci v Erlbachu. Pak se jednotlivé části spojí. A letos má rekordních 10, 2 metru,“ uvedla s tím, že se sice starostové vyměnili, ale přátelství mezi městy a lidmi trvá. „A tak to snad zůstane i do budoucna,“ podotkla.

První ročník této akce se uskutečnil v roce 2000.

„Po otevření hranic po roce 1989 byla naším prvním sousedem obec Wernitzgrün, ležící hned u hranic. Po letních setkáních na hraničním přechodu – která časem přešla do Hraničních slavností –  jsme se se starostou Jürgenem Wagnerem domluvili, že bychom mohli nabídnout i zimní setkání. Název se rychle našel – Vánoční setkání u stromku,“ popsal bývalý starosta Lubů a jeden ze zakladatelů oblíbené akce Jan Kreuzinger.

„První setkání se tak konalo v prostoru pod sochou houslaře v v sobotu 22. prosince 2000. Starostovi Jürgenu Wagnerovi stačilo pár koupených štol, na jednoplotýnkovém vařiči hrnec se svařákem a klasická polévková naběračka. Poklidný začátek dnes velké akce, která se v sobotu konala již po sedmnácté. V současné době děláme Vánoční setkání již 14 let s obcí Erlbach, pod kterou Wernitzgrün přešel. Během těch 17 let se vyměnilo několik starostů na obou stranách hranice, ale Vánoční setkání zůstalo, a štola narůstala až na dnešních rekordních 10 metrů a dvacet centimetrů,“ doplnil.

Větší je od té doby celé setkání, které má již tradiční program.

„Zazpívá vždy lubský ženský sbor Luběnky, lubské děti a pak přinesou hasiči štólu, kterou společně se starostou z Erbachu rozdáme lidem, kteří se přišli podívat,“ řekla starostka k programu.

Každoročně také probíhá vyhodnocení letní soutěže. Při Hraničních slavnostech si se vypouští balónky s lístečky. A majitel lístečku, který se vrátí z největší dálky, vyhrává. „Ocenili jsme tři nejlepší,“ doplnila Anita Černíková.

Každoročně si návštěvníci setkání mohou za dobrovolný příspěvek vychutnat bramboráky s křenovým zelím a svařák. Výtěžek pak putuje do lubské mateřské a základní školy.

A co nakonec? „Přeji všem Vánoce a šťastný nový rok,“ uzavřela starostka Anita Černíková.