Zachráněný kostel v Paliči dělá radost

V kostele svaté Anny v Paliči se přesně týden před Štědrým dnem konal adventní koncert, na kterém vystoupil chebský sbor Špalíček. V kostele se svítilo a lidé seděli v lavicích. Že na tom není nic divného? Kdo viděl kostel ještě v roce 2013, ví, že je to ohromná změna. Do kostela totiž ještě před třemi lety zatékalo a málokdo věřil tomu, že stavbu čeká jiný osud, než pozvolné – ale jisté – zchátrání. S tím se nesmířil spolek Život na Dyleň. Jeho členové se do záchrany kostela pustili na podzim 2014 a už odvedli pořádný kus práce. 

Rozpočet letošních oprav dosáhl 600 tisíc korun. „Nejnáročnější byla oprava věže,“ řekl předseda spolku Život na Dyleň Petr Zítek. „Práce nejsme schopní financovat jinak něž z darů a dotací. Letošní částka byla z velké částky pokrytá dotací z Karlovarského kraji a Havarijního programu Ministerstva kultury. Menší částkou nás pak podpořila také Nadace Chebský les,“ popsal.

Nepracovalo se ale jen na věži. „Pokračovali jsme také s opravou další části střechy. Hodně jsme pokročili, ale je před námi stále spousta práce,“ podotkl. Spolek se zaměřil i na interiér. „Opravili jsme také částečně klenby nad presbytářem. Omítka zde byla poškozená a hrozilo její opadávání.“ Kostel má od letošního roku svou elektřinu  a díky faráři z Klingenthalu má  konečně i lavice. Na řadu tento rok přišlo i prostranství před kostelem.

A spousta práce je naplánovaná už i na příští rok?

„Máme v plánu pokračovat na opravě střechy. Bude jednat o novou krytinu. Musí se měnit dost prvků krovu, který je z velké části napadený nebo shnilý,“ řekl s tím, že je objekt kulturní památka, takže všechny práce postupují v souladu s památkovým úřadem.

Opravený je také kříž, který by měl být osazen příští rok.

„Zatím zvažujeme, zda jeho usazení provedeme na Velikonoce, nebo v létě u příležitosti svátku Sv. Anny, kdy chceme opět uspořádat mši a možná i větší pouť,“ podotkl. Kříž by se měl vrátit na fasádu tam, kde historicky byl.

Spolek má i řadu plánů do budoucna – například opravu fasády či zprovoznit hodiny.

„Zatím spíš kostel zachraňujeme, aby do něj neteklo. Jeho zkrášlování přijde na řadu později, ale určitě i s tím počítáme,“ doplnil předseda spolku.

Kostel svaté Anny v Paliči bude otevřený i na Štědrý den, a to přibližně ve 22 hodin. Minulý rok si v kostele místní spontánně zazpívali koledy, letos se mohou přidat i zájemci z okolí.