Nejlépe se žije v Praze, Karlovarský kraj žebříčkem stoupá. Letos je šestý

Kulturní a společenské centrum, nejnižší nezaměstnanost, nejlepší zdravotní a sociální péče a vysoká úroveň vzdělávání a péče o děti. Nejen to jsou důvody, které dělají z hlavního města nejlepší Místo pro život letošního roku. Praha svoji pozici obhájila, na druhé místo se vyšvihl Pardubický kraj a bronz putuje na Plzeňsko. Na pomyslných stupních vítězů poprvé chybí Královéhradecký kraj. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nejlepší Místo pro život 2016? Jednoznačně Hlavní město Praha

V Praze se žije jedna báseň a na své si zde přijdou všichni. I z toho důvodu se hlavní město opět stalo nejlepším místem pro život v České republice. Praha uspokojí skoro všechny. Od studentů vysokých škol až po milovníky kultury a společenského života. Práce se v Praze shání daleko snáze, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací. Ve všech těchto oblastech a kritériích je Praha jasně na špici. V Praze však není jen blaze, samozřejmě se jí nevyhýbají problémy pro velkoměsta typické. Mezi ně patří především velká kriminalita a to i přesto, že Prahu hlídá nejvíce policistů v celé republice. Další oblastí, která život v našem hlavním městě ztěžuje je oblast ekologie a životního prostředí. Množství emisí je zde nejvyšší ze všech krajů a zeleně tu naleznete naopak úplně nejméně. Co je však oproti loňskému roku pozitivní, je fakt, že Praha se s těmito nedostatky snaží bojovat a v investicích do životního prostředí poskočila z poslední příčky hned na pátou.

Loni osmý, letos šestý. Karlovarský kraj i nadále zlepšuje podmínky pro život

Přestože nemá Karlovarský kraj v hodnocení žádnou oblast, ve které by ostatní regiony výrazně převyšoval, existuje pár věcí, na které mohou být zdejší obyvatelé právem hrdí. Karlovarsko je zeleným regionem a místní podniky produkují nejméně odpadu v zemi. Kvalitu životního prostředí potrhuje také velký rozsah zeleně a celkově druhé místo v hodnocení celé této oblasti. Nejvyšší počet lůžek v ubytovacích zařízeních dokazuje jeho popularitu mezi cizinci, kteří si lázeňský region velice oblíbili. Na rozdíl od jiných krajů zde mají téměř všichni obyvatelé přímý přístup k pitné vodě. Další doménou Karlovarského regionu se nově stala také bezpečnost. Zvýšil se počet policistů a i díky tomu má nyní Karlovarsko největší počet objasněných trestných činů z celé České republiky. Status bezpečného kraje potvrzuje také druhý nejnižší počet usmrcených v důsledku dopravních nehod. Mezi mínusy jistě patří zdravotní péče a ideální není ani silniční infrastruktura a v oblasti vzdělávání je region hodnocen jako druhý nejhorší. Nejpalčivějším problémem však i nadále zůstává vysoká nezaměstnanost a nejnižší průměrná mzda.

Unikátní projekt MÍSTO PRO ŽIVOT srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích České republiky. Vyhodnocuje jejich úroveň, sleduje je v dlouhodobém horizontu a snaží se iniciovat společenskou diskusi o hodnotách, které obyvatelé České republiky vyznávají. Kraje se hodnotí z pohledu desítky kritérií, která jsou rozdělena do následujících osmi oblastí: ekologie a životní prostředí, zdravotnictví a sociální sféra, péče o děti a vzdělávání, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost. Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, názory kolegia a průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů. Informace o projektu najdete na www.mistoprozivot.com nebo na www.facebook.com/mistoprozivot.