Mottem „Život je tak hezkej“ se řídili účastníci happeningového vlaku

Největší koncentrace básníků, spisovatelů, hudebníků a milovníků krásné literatury byla v minulých dnech ve vlaku z Chebu z Hofu. Ten byl speciálně vypraven v rámci Literárních Františkových Lázní. Ojedinělou akci si nenechalo ujít více než 120 příznivců psaného slova, hudby a dobré nálady. Zpívalo se, hrálo, recitovalo a nechyběly například ani autorské autogramiády, a to zejména Vladimíra Párala, Jiřího Dědečka, Dušana Spáčila.

Více ve fotogalerii zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2421393

Za zvuku harfy happening začal představením hostů. Hostitelské role se ujala hlavní organizátorka, básnířka Alena Vávrová, za obec spisovatelů přišla hosty pozdravit prozaička Františka Vrbenská a originální zdravici si pro přítomné přichystal stále dobře naladěný  spisovatel Vladimír Páral i starosta lázeňského města Jan Kuchař. Mezi přítomné zavítal také Karel Hynek Mácha, kterého ztvárnil Zbyněk Reichert.

Heslo nejmenované vinotéky “ Život je tak hezkej“ si vzali za své všichni účastníci akce. K dobré atmosféře přispěl svými příspěvky například moderátor Petr Jančařík, básník Martin Zborník, úžasnými převleky přítomné pobavil Radek Voznica a nechyběl ani poslední vítěz LFL v kategorii poezie Radek Malý z Olomouce. Vlakem zněl zpěv při kytarách, hrál rozšířený chebský GOOD TIME i Jiří Dědeček, který četl také své básně. Svoji tvorbu přednesl přítomným Dušan Spáčil a Vít Ryšánek. Vlastní pohádku přečetl Josef Týma. V další části vlaku hrála na harfu básnířka a harfenistka Zbyňka Šolcová.

„Festival byl letos uspořádán ve spolupráci se Střediskem západočeských spisovatelů v Plzni a pod záštitou Českého centra mezinárodního PEN klubu v Praze. Akci materiálně i morálně podpořila řada místních kulturních zařízení i podnikatelů,“ uvedla spoluorganizátorka akce Alena Vávrová. „Role vyhlašovatele se zhostilo město Františkovy Lázně v čele se starostou města Janem Kuchařem. Na přeshraničním rozměru pak mají velkou zásluhu Olga Kupec a Václav Gruber,“doplnila. V Hofu na historickém nádraží přítomné uvítal vedoucí odboru kultury Peter Nürmberger.  Další kroky účastníků pak vedly do městské knihovny v Hofu, kde bylo přichystáno příjemné občerstvení.

Německou delegaci ve vlaku vedla právě Olga Kupec. Z německého literárního bedekru přednesl báseň Aleny Vávrové věnované Františkovým Lázním ve stylizovaném převleku Štěpán Karel Odstrčil. Lidem se ani nechtělo vystupovat a chvíli ještě účastníci pokračovali v happeningu na františkolázeňském nádraží.

„Jsem obzvláště potěšena, že se letos poprvé partnery festivalu staly České dráhy spolu s německým dopravcem Oberpfalzbahn a mohl tedy vyjet s literáty náš první symbolický happeningový vlak z Chebu, přes Františkovy Lázně do Hofu a zpět,“ informovala Alena Vávrová. „Vlak by nevyjel bez práce týmu z ČD, který skvěle vedl Vladimír Omelka, vlak řídil  bravurně pan mašinfíra Jiří Kotous, průvodčí Jiří Deja se nepřestával usmívat.  Vlak zdobily nejen plakáty ale i krásné hostesky, jimž velel Zdeněk Šůcha. Všem, kdo přispěli všemi dobrůtkami moc za přípravný výbor děkuji.Za skupinová fota a přenášení rozměrného poutače  s logem Literárních Františkových Lázní patří dík Janu Hornému.“

 

Více ve fotogalerii zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2421393