Závodníci obléhali hrad Hartenberg

Další z akcí, kterou pořádal spolek Živé Sokolovsko, se uskutečnila o uplynulém víkendu. Spolku byl „zapůjčen“ hrad Hartenberg v Hřebenech na Sokolovsku, který se stal startem, cílem i zázemím pro všechny závodníky i diváky. Připravena byla šest kilometrů dlouhá krosová trasa, která vedla kolem Dolinského potoka, lesním hřebenem zpět k bývalému pivovaru, poté kolem hradu k ovocné aleji obce Hřebeny  a po obrátce na jejím konci cestou zpět k hradu.

Mlhavým, ale zatím „suchým“ sobotním dopolednem se pomalu začínají scházet závodníci k branám krásného historického hradu Hartenberg.  Pochmurný den odradil mnohé registrované závodníky, ale ti opravdoví „bojovníci“ dorazili. Čas do 11. hodiny, kdy bude odstartována první kategorie, je vyplněn programem kouzelníka a informacemi o trati.

Společná kategorie pro běžce a canicrossaře je odstartována společně. Poté v časových odstupech vyrážejí na trasu pěší, někteří v doprovodu psích parťáků, kteří na trase procházejí kontrolní body a plní zábavné úkoly.

Všichni účastníci jsou na trati a mlhavé dopoledne se mění v deštivé poledne.  Počasí opravdu testuje vytrvalost a odolnost jak závodníků, tak samotných pořadatelů a diváků, kteří již v cíli čekají, kdo proběhne branami hradu jako první. Ano, své prvenství z předešlé akce Kostelecké kopečky opět obhájil Dušan Parihuzič.

„Poté přišla další chvíle, která nás jako pořadatele neskutečně potěšila. Jelikož byla běžecká a canicrossová kategorie tentokrát společná, v cílové rovince proběhl opravdu drtivý finiš o 2. a 3. místo v mužské kategorii mezi Vydrískem Martinem a Tomem Tvaroužkem. Nastala pro nás nesnadná situace, rozhodnout o pořadí. Kluci však vše vyřešili za nás a přišli se domluvit, že se na stupínek 2. místa postaví společně (o ceny se podělí) a umožní tak navíc původně čtvrtému muži v pořadí (Véna Bechiňský), postavit se také na stupně vítězů na třetí místo. Neskutečně si jejich jednání vážíme, to je opravdu fair play přístup“, říká pořadatelka Lucie Raclová.

V kategorii ženy si prvenství vybojovala Eva Fousová, druhá doběhla Dana Dlesková a třetí Soňa Slingerová.

Závodníci v kategorii pěší měli na kontrolních stanovištích sbírat „cvakátka“. Ze třiatřiceti startujících se bohužel nepodařilo nikomu najít všech šest, což je poprvé co taková situace na akci nastala. V počasí, jaké závod doprovázelo, jsou  vítězi naprosto všichni, kteří to nevzdali a dorazili do cíle s úsměvem a kapsami plnými šišek, které mohli vyměnit za lízátka

V kategorii pěší – ženy si zaslouženě prvenství vychutnala Anna Holubová, druhé místo Barča Mikešová a třetí Sabina Holečková. Vítězné pozice mužské kategorie zcela ovládli hráči Warriors Karlovy Vary – první byl Jakub Mařík, druhý Lukáš Kadlót a třetí Milan Koubek, kteří společně s ostatními členy svého týmu předvedli ostatním závodníkům a divákům ukázky techniky amerického fotbalu a nechali je i vyzkoušet výstroj.

„Pro závodníky byla krom již tradičního občerstvení a domácího guláše připravená zábava v podobě opékání trdelníků nad ohněm. I přes vydatný neustávající déšť všichni účastníci čekali na závěrečné vyhlášení, opékali trdelníky a využili možnosti komentované prohlídky hradu,“ dodává Jan Ševic.

Akce, která opravdu prověřila odolnost závodníků, podpořila výtěžkem ze startovného v kategorii pěší kočičí útulek v Sokolově.

Iveta Müller