Knihovna slaví, otevřela i běžně nepřístupné prostory

Letos uplynulo 70 let od otevření české knihovny v Chebu. V sobotu 5. listopadu proto její pracovníci uspořádali Den otevřených dveří. Návštěvníci se díky tomu mohli podívat i do prostor, které jsou běžně nepřístupné, noví čtenáři se navíc mohli zaregistrovat na rok zdarma. 

“Kreuzingerova knihovna v Chebu (r. 1911) byla vystavěna jako druhá veřejná knihovna na našem území. První přímo k tomuto účelu vybudovanou budovu měly Svitavy (r. 1892, tamní knihovna již působí jinde), třetí pak vyrostla v Ústí nad Labem (r. 1912, později byla zničena),” popsala ředitelka knihovny Martina Kuželová. “Po II. světové válce byla chebská knihovna otevřena již jako česká veřejná městská knihovna až na podzim roku 1946. Bylo zde na 75 tisíc německých knih z různých svozů a konfiskátů, které se postupně vytřiďovaly, a jen 341 knih českých,” doplnila.

Návštěvníci sobotního Dne otevřených dveří si prohlédli celou budovu, poznali její historii a zajímavosti. Unikátní je už jen fakt, že od počátku dosud slouží jen jako knihovna. A knih je zde opravdu hodně – tři patra skladů. Fond tak čítá 170 tisíc položek – knih, audioknih a mnoho dalšího. Ročně se navíc nakupuje 7 500 knih, logicky je tak některé třeba vyhodit, což se týká například duplikátů. Chebská knihovna je navíc snad poslední, která má takové sklady, jiné už mívají většinu knih ve volném výběru.