Drakiádou a rukodělnými pracemi ožila Želva

Již 7. ročník tradiční Drakiády pro skautky  a skauty z celého kraje se uskutečnil v sobotu 22. října na skautské základně Želva v Chebu, letos byl tématem akce dopravní prostředek.

Podmínkou pro účast v soutěži byl drak vlastní výroby. Pro účastníky byl připraven poutavý program.

Během dopoledne jsme se zabývali výtvarnou a činností výrobou šperků a jiných výrobků z polymerové FIMO® hmoty, malbou na keramiku i výrobou mýdel. Akce se zúčastnilo celkem sedmdesát tři dětí i dospělých v několika věkových i dovednostních  kategoriích. Drakiáda byla skvěle zorganizovaná, ale deštivé podzimní počasí nechalo většinu draků na zemi. To ale dobré náladě neubralo a děti se připravených aktivit i soutěží účastnili zodpovědně, za jejich snahu a moc krásné draky byli nakonec oceněny diplomy a drobnými odměnami.

Den ještě nekončí, a proto jsme se rozhodli jako tradičně v tento čas uspořádat Samhain, tedy oslavu tradičního pohanského svátku, který je dnes spíše známý jako Halloween nebo Dušičky.

Samhain  je původně keltský svátek, který se slavil v noci z 31. října na 1. listopadu, byl hranicí mezi létem a zimou a pro Kelty byl také začátkem nového roku. Byl vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, a živí mohou navštívit podsvětí.

Děkujeme všem, kteří při realizaci akce pomáhali, a sponzorům za podporu.

Akce byla spolufinancována z rozpočtu města Chebu.

 

Jan Bednář