Chebská hala pro Tchibo bude druhá největší v České republice

Společnost Tchibo Praha představila v chebském průmyslovém parku hrubou stavbu první   části distribučního centra pro svůj e-shop. Po dokončení druhé části se tak stane po Amazonu v Dobrovízi druhou největší logistickou halou v České republice. Společnost nabídne 350 nových pracovních míst a zahájení provozu chce stihnout do konce roku.

 V prvním měsíci po uvedení do provozu bude Tchibo v chebském distribučním centru skladovat, třídit, připravovat, balit a rozesílat zboží pouze pro český trh. Později se zásobování rozšíří na celou střední a východní Evropu a jih Německa.

„Ve všech zemích, kde Tchibo působí, každoročně expedujeme dohromady přes 13 milionů zásilek. To klade velmi vysoké nároky na organizaci a logistiku,“ říká generální ředitel společnosti Tchibo Praha Richard Hodul. „Distribuční centrum v Chebu je důležitým krokem k pokrytí rostoucích objemů našich prodejů a přiblížení se k našim zákazníkům. Po dokončení hrubé stavby začneme instalovat technologie, abychom mohli obsloužit tisíce zákazníků na expandujících trzích střední a východní Evropy. Jsem rád, že tento významný milník připadl právě na 25. výročí působení společnosti Tchibo v České republice.“

Dvojfázovou výstavbu haly řídí developer Panattoni Europe ve spolupráci s českou společností Accolade, která bude budovu vlastnit a dlouhodobě pronajímat. Investici ve výši více než 60 milionů euro (1,6 miliardy Kč) pomohla dojednat společnost Colliers. Může se tak pochlubit největší zprostředkovanou nájemní transakcí v oblasti průmyslových nemovitostí ve střední Evropě.

„Průmyslový development v ČR se mění. Zatímco ještě před 5 lety jednoznačně dominovaly výrobní továrny pro automobilový průmysl, dnes jsou na vzestupu logistické haly pro elektronický prodej. Investici společnosti Tchibo v Chebu považuji za mimořádnou, protože díky ní vznikne nejen pozoruhodná budova, ale také vysoký počet pracovních míst. Je nám ctí podílet se na tak prestižní zakázce,“ uvádí Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko.

„Tchibo patří k nejvýznamnějším maloobchodním řetězcům, takže jsme rádi, že si pro svou expanzi vybralo právě náš park v Chebu. Profil společnosti také perfektně zapadá mezi naše stávající nájemce, kde nyní mají poměrně významné zastoupení automobilový průmysl a strojírenství, a Tchibo tak přispěje ke zvýšení pestrosti portfolia nájemců skupiny Accolade,“ podotýká Milan Kratina, CEO skupiny Accolade. „Je našim cílem přispívat k ekonomickému růstu regionů a otevírat širší skupině kvalifikovaných investorů zejména z České republiky možnost podílet se na výnosech tvořených špičkovými globálními společnostmi působícími na našem trhu. Zajištění nájemní budovy pro Tchibo tato měřítka naplňuje beze zbytku,“ dodává Kratina.

 „Investici německé společnosti Tchibo vnímáme jako velmi prestižní, populární internetový prodejce spotřebního zboží pro širokou veřejnost nám v průmyslové zóně dosud chyběl. Zároveň mě velmi těší, že po rychlém příchodu několika významných zahraničních investorů začíná být Cheb synonymem pro konkurenceschopný průmysl a ekonomický rozvoj,“ říká starosta Chebu Petr Navrátil.

Distribuční centrum společnosti Tchibo roste v Panattoni Parku Cheb od května letošního roku. Již v rámci první fáze projektu půjde o největší budovu v celé průmyslové zóně. Po dokončení 2. fáze dosáhne pronajímatelná plocha budovy téměř rozlohy Karlova náměstí v Praze, největšího náměstí v ČR. Uvnitř distribučního centra bude instalováno úsporné LED osvětlení a vzduchotechnické jednotky s rekuperací. Na výstavbě se dosud podílelo přes 20 subdodavatelů.

Tchibo je německý obchodní řetězec, který původně nabízel pouze kávu a kávové speciality. Dnes prodává také spotřební zboží, jehož nabídka se mění každý týden, od vybavení domácnosti a kuchyně přes módu, sport, elektroniku, hračky, šperky až po zahradu.

 Místní průmyslová zóna aktuálně zabírá cca 40 hektarů a pracuje v ní celkově kolem 2 500 lidí. Díky rychlému příchodu nových investorů v posledním roce se Panattoni Park Cheb stává nejrychleji rostoucím industriálním parkem v České republice.