JAMBOREE – Skauting lidi spojuje

„Jamboree byla naprosto nejlepší skautská akce, na které jsem byl. Pokud chcete potkat hromadu úžasných lidí nejen z Evropy, vyzkoušet netradiční aktivity a prožít deset dnů skvělých zážitků a skautingu, je to nejlepší, co si můžete vybrat. Stojí to za to.”  (Tomáš Bednář – Garfield 14 let)

Co je to Central European Jamboree?

Central European Jamboree má dlouhou tradici, je to setkání skautů a skautek zejména ze zemí V4, tedy Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, ale i jiných zemí nejen Evropy. Již tradičními účastníky jsou například Švédi a letos se účastnilo 22 zemí, mezi nimiž byl např. i Egypt, Irsko, Turecko. V průběhu několika dní účastníci zažijí neopakovatelné s novými přáteli z mezinárodního prostředí.  13. ročník se uskutečnil od 4. do 14. srpna v Polsku ve městě Wroclaw. Čekal tu nadupaný program pro všechny skautky a skauty, kterým je od 14 do 17 let. Mohli se těšit na zábavu, adrenalin, poznávání nových míst, nových kultur, setkání s jiným skautingem, nová přátelství, výzvy a nezapomenutelná dobrodružství! Oficiální jazyk pro všech 1800 účastníků akce byla angličtina a heslo: Art of Scouting!

„Na tuto akci jsem se těšila už půl roku předem, kdy začaly první organizační přípravy, ale nakonec jsem se přeci jen dočkala. Cesta z Chebu do Wroclavi trvala celý den, ale už ve vlaku, kam přistupovali další a další skautky a skauti, jsem poznávala nové kamarády, se kterými strávíme dalších deset dní. V podvečer jsme dorazili do kempu a sotva jsme se stačili ubytovat, začal program úvodním večerním ceremoniálem, při němž byly představeny účastnící se země. To bylo skutečně působivé, tolik skautů najednou jsem nikdy neviděla.  Jeden z večerů měla prezentaci i Česká republika, při které vystoupili naši skautští umělci, a předvedli ten večer skvělou zábavu. Celou akci provázel také oficiální song CEJ „We can change the world“, který mi zní v hlavě ještě teď…

Každý den jsme měli naplánované aktivity, některé odpočinkové, jiné adrenalinové, další spíše kulturní. Druhý den po příjezdu to byl workshop, kde jsme si vyrobili knihu nebo linoryt, a večer jsme se účastnili Polské party, která trvala až do noci. Jako poděkování a pomoc městu za podporu skautů ve Wroclavi, v duchu Skautské služby, pomohli s úpravou interiérů kulturních a společenských místností pro seniory. Další den jsme hráli na území města detektivní hru „Mythbusters“ a přitom navštívili muzeum i vyhlídku Sky Tower, odkud je vidět celé město a večer si užili CEJ (Central European Jamboree) party. Další dny jsme měli na výběr, např. batikování a jiné kreativní odpočinkové aktivity a noční hru proti polskému týmu, která skončila remízou. Zajímavý byl pro mne den, kdy jsme byli náhodně rozděleni do skupin a plnili úlohy se skauty jiných národností, zvyků i jazyků, univerzálně jsme se tedy domlouvali angličtinou.

V programu jsme měli také dvoudenní výlet s náročnou túrou do Krkonoš z polské strany. Jiní skauti vyzkoušeli rafting, jachting, lezecké techniky na skalách, atd. Po návratu proběhla prezentace států a jejich zvyků při mezinárodním dnu – International day. Zde si každá země připravila stánek a představila, co je pro ni typické. My jsme představili naše tábory s typicky českými podsadovými stany, které dovezli skauti z Brna, a vánoční cukroví, které jsme napekli sami nebo rodiče před naším odjezdem. Večer jsme byli na festivalu barev, během něhož jsme na sebe házeli barevný pudr.

Devátý den již probíhaly přípravy na odjezd a nikomu se nechce a nechce, a tak se loučíme a loučíme a loučíme. A mně se také nechce, a tak tedy doufáme, že se za dva roky uvidíme v Maďarsku.

Na všech skautských akcích navazujeme nová přátelství mimo naše město či dokonce mimo náš kraj a nyní i za hranicemi státu. Nejsou to jen obyčejní kamarádi ze školy, jsou to lidé se stejným cílem a nadšením. Jsou to přátelé na celý život. Skauting opravdu lidi spojuje.“

Jitka Vysloužilová –Serža 14 let