Prázdninové nehody mají vážnější následky

Začátek prázdnin je ve znamení vyššího počtu řidičů na silnicích. Proto se také zvyšuje počet dopravních nehod, za kterými většinou stojí nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, nepozornost, únava, neohleduplná jízda a další. Proto by měli být řidiči více ostražití.

Za posledních 5 let zemřelo při dopravních nehodách během prázdnin 693 lidí. V porovnání s ostatními měsíci roku počet obětí v červenci a srpnu vzroste o třetinu! Zatímco během těchto dvou měsíců zemřelo od roku 2011 do roku 2015 v průměru 69 lidí za měsíc, během ostatních měsíců to bylo průměrně 51 lidí, uvádějí stránky BESIP.

ROK (leden – červen) + (září – prosinec) červenec – srpen Nárůst
2011 57 69 12 21%
2012 54 70 16 29%
2013 45 68 23 52%
2014 50 66 16 33%
2015 51 74 22 43%
Průměr 51 69 18                       35%

Nejrizikovější je vždy začátek a konec prázdnin:  „Chvíli trvá, než si řidiči zvyknou, jak to o prázdninách chodí, že po silnici jezdí více cyklistů, ale také chodí více chodců, a hlavně dětí. Řidiči také podceňují únavu, která je potkává na delších cestách. Vyjíždějí těsně po práci, aby ušetřili vzácný čas dovolené, a nastřádaný stres předchozích pracovních dní se rychle projevuje,“ vysvětluje šéf BESIPu, Martin Farář.

Jedna z nehod se stala ze čtvrtka na pátek u Šabiny na Sokolovsku. Podle facebookových stránek Hasičského záchranného sboru zasahovali hasiči u vážné dopravní nehody osobního auta. Uvnitř zůstal zaklíněný řidič v bezvědomí. Hasiči museli pro vyproštění muže použít hydraulické nástroje, poté si zraněného řidiče převzala záchranná služba. Pro potřeby policie poté hasiči osvětlili místo nehody a postarali se o únik provozních kapalin a úklid po nehodě. Kvůli nehodě byla silnice zcela uzavřena.

BESIP – „Desatero šťastného návratu“

  1. Zkontrolujte si technický stav a výbavu auta

Především stav a tlaky v pneumatikách (u zatíženého auta jsou doporučeny vyšší tlaky), osvětlení vozidla, výbavu vozidla, reflexní vesty a další výbavu pro řidiče a posádku dle předpisů dané země, atd.

  1. Zkontrolujte si doklady a pojištění vozidla i osob na cestu i samotný pobyt

Informujte se u své pojišťovny, jaká rizika a jaké konkrétní situace vám pojištění kryje a do jaké výše.

  1. Informujte se o odlišnostech v dopravních předpisech tranzitních i cílové země

Zjistěte si informace o tom, jak postupovat při případném řešení dopravní nehody nebo po spáchání dopravního přestupku. Mějte u sebe kontakty na příslušné zastupitelské úřady.

  1. Pečlivě uložte náklad a zavazadla

Těžké předměty ukládáme dospodu, pokud možno tak, aby nemohly ohrozit posádku vozidla. Zvláštní pozornost věnujme uložení sportovních potřeb. Volně položené předměty v prostoru nás mohou při případném prudkém brzdění nebo nárazu zranit.

  1. Odpočiňte si

Před delší cestou si dostatečně odpočiňte. Přestávky plánujme a dělejme bez ohledu na únavu od počátku cesty zhruba každé 2 hodiny.

  1. Dodržujme pitný režim

Dehydratace je skrytým nepřítelem řidiče. Povzbuzující nápoje, káva nebo nápoje na bázi kofeinu působí ve výsledku tlumivě.

  1. Dodržujte bezpečnou vzdálenost a povolenou rychlost

Základem bezpečné jízdy je plynulost. Dodržováním bezpečné vzdálenosti a odpovídající rychlosti si zajistíme nejrychlejší průjezd i v případě omezení a uzavírek.

  1. Věnujme se řízení

Nejvíce tragických nehod v období prázdnin se stane kvůli nevěnování se řízení. Do toho spadá telefonování při řízení, posílání SMS zpráv, komunikace na sociálních sítích, nastavování navigace, a podobně.

  1. Zabavme děti

Děti přepravujeme v autosedačkách, je třeba je zabavit, dělat s nimi častější přestávky. V případě problému nejprve bezpečně odstavme vozidlo.

  1. Zachovejte klid

Už samotná cesta je součástí dovolené. Zachovejte klid i v neočekávaných situacích. Raději dorazit do cíle později než vůbec….