Františkovy Lázně hostily Festival kresleného humoru

První ročník Festivalu kresleného humoru přilákal do Františkových Lázní stovky milovníků kreslených vtipů. Hlavní třída se na týden proměnila v jednu velkou galerii s více než pěti stovkami obrázků od 52 autorů ze 7 zemí Evropy. Lázně se tak staly městem s největší koncentrací humoristů, výtvarníků a malířů na počet obyvatel. A protože byl festival soutěžní, mohli návštěvníci hlasovat pro vtip, který byl podle nich ten nejlepší. A hlasovaly více než dva tisíce příchozích. Vyhlášení vítězů se uskutečnilo v sobotu na slavnostním večeru.

Karel Čapek kdysi řekl: Humor je jisté vidění světa, je to umění vidět svět. A ve Františkových Lázních o takové pohledy nebyla nouze.

„Myšlenka na pořádání festivalu kresleného humoru vznikla poté, co jsem založil Klub kreslířů a humoristů a začal s ním vydávat internetový humoristický časopis Tapír. Najednou jsem měl kolem sebe spoustu aktivních autorů, a tak jsem vymyslel právě Festival kresleného humoru. Protože se k nám přidalo hodně zahraničních autorů, rozhodl jsem se, že festival bude mezinárodní,“ vysvětlil spoluorganizátor akce, výtvarník Mirek Vostrý.

Jak těžká byla příprava tak ojedinělého festivalu? „Myšlenku zorganizovat Festival kresleného humoru přinesl pan Vostrý na konci minulého léta. Bylo nejdříve potřeba „otestovat“ zájem mezi autory, zda je možné takový festival uspořádat,“ vysvětlil františkolázeňský místostarosta Jan Kuchař. Na podzim loňského roku bylo jasné, že zájem autorů je, a to nejen z naší republiky. „Tak se z myšlenky stala realita a my začali pracovat na historicky prvním ročníku Mezinárodního festivalu kresleného humoru,“ doplnil místostarosta. „Myslím že ohlasy na akci jsou pozitivní. Lidé se bavili, jak u stojanů s kresbami, tak i při pátečním a sobotním kulturním programu. Co těší nás organizátory je, že jsme do Františkových Lázní tímto festivalem přinesli smích ve všech možných podobách. To byl pravý důvod, proč jsme se do organizace pustili,“ vysvětlil Jan Kuchař. Smích přece léčí, a proto do lázní patří.

„Soutěžilo se v několika kategoriích. Rozhodovala odborná porota, ale i diváci,“ vysvětlil Mirek Vostrý. „Autoři vítězných vtipů si převzali zajímavé ceny, jako například dárkové balíčky, diplomy i tablety, za první místo dostal autor i finanční dar 15 000 za druhé místo 10 000 Kč a třetí 5 000 korun“ doplnil.

Uskuteční se festival také v příštím roce? „Já pevně věřím, že ano. Je to samozřejmě o domluvě a plánování, ale již na tomto festivalu někteří z vystavujících deklarovali, že od příštího týdne začínají kreslit vtipy pro další ročník. Tak snad se nám to podaří. Bylo by dobře, aby tento festival ve Františkových Lázních pokračoval, naše město si svůj festival zaslouží,“ dodal místostarosta.

Foto z festivalu na zoneramě