Františkovy lázně navštívil starosta čínského Guiyangu

V minulých dnech došlo k podpisu memoranda mezi Františkovými Lázněmi a čínským Guiyangem, hlavním městem provincie Guizhou. Místní podnikatelé by tak mohli snadněji oslovit možné zákazníky ve zmíněném městě, případně provincii.

„V rámci návštěvy Mariánských Lázní navštívil čínský starosta města Guiyang pan Wenxin LIU se svým týmem i Františkovy Lázně,“ vysvětlil františkolázeňský místostarosta Jan Kuchař. Guiyang je hlavním městem provincie Guizhou, která čítá více jak 40 mil obyvatel. Jednalo se o krátkou návštěvu, která obsahovala zejména vzájemné představení obou měst. „I přes to, že má Guiyang 4,5 milionu obyvatel a Františkovy Lázně 5,5 tisíce, jsme našli společnou řeč a to zejména v oblasti turismu. Výsledkem této formální schůzky bylo podepsání memoranda o spolupráci našich měst v oblasti cestovního ruchu,“ řekl místostarosta. Jedná se o „otevření dveří“ zejména pro místní podnikatele, kteří budou moci napřímo oslovit potenciální zákazníky ve zmiňované provincii. „Společnou řeč jsme našli i u neformálního oběda, kde jsme komunikovali možnosti výměny zkušeností z oboru lázeňství či ochrany přírodních léčebných zdrojů. Došlo i na téma ekologie, provincie Guizhou je v Číně považována za jednu z nejekologičtějších. Dále jsme hovořili o možnosti komunikace v oblasti sportu, kde pana starostu velmi zajímal projekt česko-německé fotbalové školy a pořádání MiniEura ve Františkových Lázních,“ doplnil Jan Kuchař. Starosta čínského města odpoledne pokračoval do Mariánských Lázní, kde došlo k podpisu partnerství mezi městem Mariánské Lázně a městem Guiyang.

 

Guiyang hlavním město provincie Guizhou s více než 4 miliony obyvatel leží na východě Yunnansko-guizhouské plošiny v nadmořské výšce asi 1100 m. Město je dopravním uzlem, odkud se dá poměrně dobře dostat do provincií Sichuan, Guangxi, Guangdong, Yunnan i Hunan.