Jak to funguje na ekofarmě?

Jak funguje ekofarma a v čem spočívá kvalita bio masa? To byly hlavní otázky, se kterými na ekostatek do Polné u Hazlova zavítaly stovky lidí. Konala se zde akce s názvem  Poznej svého farmáře. Jejím principem je zviditelnění Českých farmářů, a tím i podpora České potraviny. Statek v Polné se věnuje především chovu ovcí a mini kraviček. Zvířata mají k dispozici několik kilometrů pastvin, které samostatně spásají, a nejsou dokrmována umělými směsmi.

V rámci projektu Poznej svého farmáře je představeno třináct farem, za každý kraj jedna. V Polné měli lidé možnost prohlédnout si celé hospodářství, které se zabývá především produkcí masa v biokvalitě. Pro příchozí byla připravená i ochutnávka masa, zdejší výrobky, bio guláš a maso ze selátka, které se připravovalo na rožni.

Se svými výrobky přijeli na statek i další výrobci čerstvých potravin z regionu. K vidění i ochutnání byly například různé druhy domácích marmelád, pečiva, sýrů, jogurtů, sušeného ovoce i rozmanitých druhů bylinek.

„Principem této akce je, aby lidi kupovali České potraviny a podpora Českých farmářů,“ vysvětlil Antonín Podvalský, majitel farmy v Polné. „Není to první akce, kdy představujeme naši farmu. Chodí sem na exkurze například děti z hazlovské školy i školky. Počítáme s tím, že podobné akce, ale v menším měřítku, bychom chtěli pořádat i v budoucnosti,“ doplnil.

„Ministerstvo zemědělství chce sérií ‚Poznej svého farmáře‘ ukázat veřejnosti možnost, jak kupovat velmi kvalitní a čerstvé tuzemské potraviny a nemuset se spoléhat jen na sortiment řetězců, na jejichž pulty se malovýroba českých zemědělců zpravidla ani nedostane,“ informovala Adéla Pelíšková, vedoucí projektu Poznej svého farmáře.