Ambulance bolesti – jediná v kraji

Pracoviště bude jako jediné v kraji provádět také intervenční výkony pod skiaskopickou rentgenovou kontrolou. Týká se to například chronické bolesti zad, včetně intervenční léčby nádorové bolesti.ilustrační-foto

Karlovarská krajská nemocnice otevřela v Karlových Varech novou ambulanci bolesti. Nachází se v pavilonu E, pacientům bude k dispozici tři dny v týdnu a jde o první pracoviště svého druhu v regionu, které provádí také intervenční výkony pod skiaskopickou rentgenovou kontrolou.

Důvody, které vedly nemocnici k otevření nového pracoviště jsou přitom víc než pádné. S chronickou bolestí se potýká zhruba jedna třetina české populace. Nejčastěji jde o bolesti zad a kloubů, nebo pooperační, posttraumatické nebo nádorové bolesti.

Výskyt chronické bolesti u tak velké části populace souvisí především se současným životním stylem,” říká algezioložka MUDr. Miroslava Doubková, která novou ambulanci bolesti vede. Jde hlavně o nedostatek pohybu a s ním související svalové ochablosti nebo disbalance, ale i značná míra stresu a nevhodné stravovací návyky. “Až polovinu pacientů s chronickou bolestí tak tvoří lidé s bolestmi zad a souvisejícími degenerativními změnami.”

V prvních fázích přitom má bolest jednoznačně pozitivní úlohu. “Jde o jasné varování, že s naším tělem něco není v pořádku. Signalizuje, že bychom se měli zaměřit na příčiny a pokud to je možné, snažit se o jejich odstranění. Pokud však bolest přetrvává déle než tři měsíce, obvykle již postrádá svou varující funkci a v některých případech se dokonce stává nemocí sama o sobě. V takovém případě pak člověka už neomezuje původní onemocnění, ale právě samotná bolest,” vysvětluje Doubková.

Velkou roli zde hraje i psychická odolnost jedince a celkový pohled společnosti na bolest. Dříve se bolest považovala za více samozřejmou. Lidé o ní tolik nemluvili, byla brána jako běžná součást nemoci nebo stáří, a tehdejší životní styl umožňoval nemocným zredukovat aktivity s ohledem na rozsah postižení. Což dnes s ohledem na ekonomický tlak ve společnosti není vždy reálné. A i proto se lékařská věda začala bolestí zabývat mnohem intenzivněji.

Dnes jí mnohem lépe diagnostikujeme, máme skupiny pacientů, kteří by dříve nepřežili, ale dnes to je po složitých výkonech možné. A významně se změnila také dostupnost léků a intervenčních metod léčby bolesti,” vysvětluje algezioložka. “Dříve byly všechny léky zejména injekční, což pacienty s bolestí vázalo na nemocniční prostředí. Dnes máme tablety a spreje, které fungují stejně účinně a to samozřejmě rozšiřuje významně možnosti. Právě nové účinné tablety, náplasti a spreje proti bolesti umožňují i pacientů v těžkém stavu například u onkologických onemocnění zůstat doma mezi svými blízkými, pokud si to přejí a neumírat v nemocnici. Nebo umožňují pacientům s chronickými bolesti zad se při zhoršení bolesti vyhnout infuzím a pobytu v nemocnici a zvládnout období zhoršení bolesti doma pomocí tablet.

Nová karlovarská ambulance bolesti se ale nebude zaměřovat jen na medikamentózní tlumení bolesti. “Vazba na nemocnici nám umožňuje u složitých případů poskytovat multidisciplinární léčbu, což znamená spolupráci více odborníků, jako je fyzioterapeut, psycholog, ale také intervenční radiolog nebo radioterapeut a algeziolog. Navíc chceme využít i postupů na hranici klasické západní medicíny, kdy se zapojuje například akupunktura. A v budoucnosti při léčbě nádorové bolesti připravujeme i velmi úzkou spolupráci s onkologickým oddělením v Chebu.”

Ambulance bolesti Nemocnice v Karlových Varech tak je již od svého počátku jediným pracovištěm v kraji, které umožňuje intervenční výkony pod skiaskopickou rentgenovou kontrolou. Nejčastěji jde o takzvané opichy při bolestech zad. Na rozdíl od těch klasických ale využití radiodiagnostické techniky umožňuje lékaři jejich přesnou aplikaci a tím pádem i dosažení maximálního možného účinku. Vedle nich ale bude ambulance provádět i intervenční léčbu nádorové bolesti například u karcinomu slinivky břišní a dalších onemocnění. Kapacita karlovarské ambulance umožní ošetřit až 2,5 tisíce pacientů ročně.

Ordinační doba ambulance bolesti:

Nemocnice v Karlových Varech, pavilon E

středa 8 – 14 hodin,

čtvrtek 8 – 14 hodin,

v pátek intervenční výkony 8 – 14 hodin

Konziliární algeziologická služba je dostupná pro hospitalizované pacienty nemocnice každý všední den od 14,00 do 15,30 hodin.

Kontakt a objednávky:

tel.: 354 225 202, ošetřujeme pouze objednané pacienty, není třeba žádné doporučení, objednání je možné ve středu nebo ve čtvrtek.

Upozornění:

Ambulance bolesti není pracovištěm prvního kontaktu, např. u bolestí zad musí s sebou pacient přinést poslední zprávu od neurologa nebo ortopeda, ev. výsledky zobrazovacích metod (rtg, CT, MR).

Ambulance zatím nemůžeme ošetřovat ambulantní pacienty České průmyslové zdravotní pojišťovny (205). Ta jako jediná s KKN zatím neuzavřela smlouvu.